Kaldoun podle Zdeňka Pohlreicha je tradiční polévka z dob rakousko-uherské monarchie. Původní kaldoun byla vývarová polévka z husích nebo kachních drobů, která se zahušťovala jíškou. Byl to sváteční pokrm a hospodyně ho nejčastěji vařily, když zrovna pekly husy nebo kachnu.
Vezměte větší hrnec a dejte do něj všechny kosti, odřezky a drůbky. Vše zalejte studenou vodou, přidejte mrkev, cibuli, řapíkatý celer a nechte vařit.
Jakmile začne vývar probublávat, seberte pěnu. Poté přidejte pár kuliček nového koření, několik kuliček černého pepře a bobkový list.
Jakmile je maso v polévce měkké, přeceďte vývar a udělejte základ na kaldoun. Nalijte do hrnce vývar, zahustěte jíškou a přidejte bobkový list. Nechte chvíli povařit.
Uvařené maso a zeleninu z vývaru mezitím nakrájejte na kostičky.
V dalším hrnci uvařte v horké vodě polévkové nudle nebo těstoviny.
Nakrájené maso, zeleninu a těstoviny zamíchejte do vývaru. Polévku ozdobte nasekanou petrželkou.
Líbil se vám recept Kaldoun podle Zdeňka Pohlreicha? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.