Kaldoun podle Zdeňka Pohlreicha

Čas přípravy: 1 hod 30 min
Obtížnost: Střední
Redakce Kupi.cz
5. března
Polévka, v bílé misce s knedlíčky a listy špenátu. Ilustrační foto: Brent Hofacker / Shutterstock.com

Kaldoun podle Zdeňka Pohlreicha je tradiční polévka z dob rakousko-uherské monarchie. Původní kaldoun byla vývarová polévka z husích nebo kachních drobů, která se zahušťovala jíškou. Byl to sváteční pokrm a hospodyně ho nejčastěji vařily, když zrovna pekly husy nebo kachnu.

Recept

  • 1

    Vezměte větší hrnec a dejte do něj všechny kosti, odřezky a drůbky. Vše zalejte studenou vodou, přidejte mrkev, cibuli, řapíkatý celer a nechte vařit.

  • 2

    Jakmile začne vývar probublávat, seberte pěnu. Poté přidejte pár kuliček nového koření, několik kuliček černého pepře a bobkový list.

  • 3

    Jakmile je maso v polévce měkké, přeceďte vývar a udělejte základ na kaldoun. Nalijte do hrnce vývar, zahustěte jíškou a přidejte bobkový list. Nechte chvíli povařit.

  • 4

    Uvařené maso a zeleninu z vývaru mezitím nakrájejte na kostičky.

  • 5

    V dalším hrnci uvařte v horké vodě polévkové nudle nebo těstoviny.

  • 6

    Nakrájené maso, zeleninu a těstoviny zamíchejte do vývaru. Polévku ozdobte nasekanou petrželkou.

Zajímavé tipy

Líbil se vám recept Kaldoun podle Zdeňka Pohlreicha? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.