Šmetrdól, šmetról nebo Schillerlocken – to všechno jsou názvy pro oblíbené kremrole. Připravují se z máslového listového těsta a plníme je bílkovým sněhem. Můžete je ale klidně naplnit i šlehačkou. Pokud jste kremrole ještě nepekli, není na nich nic složitého. Pojďte si je s námi upéct – máme na ně recept od slavného cukráře Josefa Maršálka!
Máslo nakrájíme na kousky a smícháme ho s moukou a solí. Vypracujeme drobenku. Poté přidáme zakysanou smetanu a rychle vypracujeme hladké těsto. Těsto příliš dlouho nehněteme – po upečení by nebylo nadýchané. Těsto necháme odpočinout v lednici asi 30 minut.
Po vychladnutí těsto vyválíme na obdélník cca 30x48 cm. Rozválený plát těsta pomažeme rozšlehaným vajíčkem a nakrájíme na 16 pásků o síle 3 cm. Každou pásku namotáme na kovovou trubičku – motáme od silnějšího konce trubičky. Motáme tak, aby se nám namotávaný pásek těsta vždy cca 0,5 cm překrýval s tím předchozím. Pokud se namotané těsto nebude překrývat, kremrole popraskají a budou sjíždět.
Namotané kremrole pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 20 až 25 minut. Kremrole ještě vlažné sundáme z plechových trubiček a necháme je vychladnout.
Mezitím si připravíme sníh. V míse smíchejte bílky, vodu, citronovou šťávu, cukr krupici a zrníčka vanilky. Směs v míse zahřejeme nad vodní lázní, dokud nebude horká a cukr se nerozpustí. To poznáme tak, že trochu směsi si dáme mezi prsty a pokud necítíme krystalky cukru, můžete začít šlehat.
Nad vodní lázní vyšleháme tuhý sníh. Do cukrářského sáčku dáme velkou kovovou zdobicí špici a naplníme ji sněhem. Sáčkem se sněhem plníme jednotlivé kremrole, opět od silnějšího konce. Dáváme pozor, aby nám v kremrolích po naplnění nezůstaly vzduchové bubliny.
Naplněné kremrole pocukrujeme moučkovým cukrem.
Líbil se vám recept Kremrole podle Josefa Maršálka? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.