1/0
Kulajda je tradiční jihočeská polévka, která se podává nejčastěji se zastřeným vejcem. Nakyslá polévka s koprem, houbami a bramborami je oblíbená po celé republice. U koho jiného se inspirovat než u šéfkuchaře, který ji vaří dnes a denně. Pojďte si s námi uvařit tradiční kulajdu podle Zdeňka Pohlreicha.
Nejdříve si připravte jíšku. V rendlíku rozpusťte máslo a přisypte hladkou mouku. Chvíli restujte. Poté přilejte vývar, na kostičky nakrájené brambory a ochuťte solí a pepřem. Pořádně zamíchejte, ať se jíška hezky rozmíchá.
Očistěte si houby a orestujte je na másle. Přidejte do polévky a vařte tak dlouho, dokud nejsou houby a brambory měkké. Potom přidejte do polévky smetanu a ocet a přiveďte k varu.
Nechte chvíli povařit, poté polévku sundejte z plotny a přidejte do ní nasekaný kopr. Dochuťte polévku – pokud se vám zdá kyselá, přidejte trochu cukru.
Jakmile je polévka hotová, připravte si zastřená vejce. Do menšího rendlíku dejte vařit vodu. Jak začne vřít, nalejte do ní ocet. V žádném případě nesolte! Vroucí vodu v rendlíku rychle zamíchejte, aby vznikl vír. Vejce vyklepněte do naběračky a opatrně nalijte vajíčko do vroucí vody. Vír vody se postará o to, aby bílek obalil žloutek.
Vařte maximálně cca 2–3 minuty. Poté stáhněte z ohně a nechte dojít. Stejným způsobem připravte i další zastřená vejce.
Vyzkoušejte i další polévky, třeba květákovou krémovou nebo bramborovou krémovou.
Líbil se vám recept Kulajda podle Zdeňka Pohlreicha? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.