1/0
Segedínský guláš patří mezi oblíbená česká jídla. Skvělou chuť mu dodává především kysané zelí a zakysaná smetana. Tahle původem maďarská dobrota byla vytvořená ze zbytků v jedné budapešťské restauraci, což potvrzuje pravidlo, že vynikající jídla často vznikají úplnou náhodou. My si segedínský guláš uvaříme podle receptu známého šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha.
Vepřové maso a slaninu nakrájejte na kostky, cibuli najemno.
V hrnci dejte škvařit slaninu. Po chvilce přidejte polovinu připraveného sádla a cibuli. Nechte ji zesklovatět a poté přidejte na kostky nakrájené maso. Orestujte ho ze všech stran.
Jakmile je maso orestované, přisypte mletou papriku, drcený kmín a osolte. Promíchejte, nechte koření krátce rozvonět a pak zalejte polovinou hovězího vývaru. Přiklopte pokličkou a duste maso do poloměkka.
Mezitím si připravte kysané zelí. Propláchněte ho vodou a vymačkejte z něj všechnu šťávu. Překrájejte ho na menší kousky a přidejte ke guláši. Zalejte zbývajícím hovězím vývarem a duste, dokud není maso měkké.
Ze zbylého sádla a mouky připravte jíšku. Až je maso měkké, zahustěte guláš jíškou a nechte povařit. Nakonec přidejte zakysanou smetanu a nechte ještě chvíli povařit. Servírujte s houskovým knedlíkem nebo s chlebem.
Zkuste také recept na skvělý hospodský nebo fazolový guláš.
Líbil se vám recept Segedínský guláš podle Zdeňka Pohlreicha? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.