1/0
Upečte si s námi domácí housky podle českého pekaře a cukráře Josefa Maršálka, který do nich dává navíc dvě suroviny, díky kterým je jejich chuť naprosto luxusní. Pokud už vás tedy omrzely běžné recepty a chtěli byste vyzkoušet něco méně tradičního, můžete se s námi pustit do přípravy.
Do mísy dejte vlažnou vodu (asi 30 °C), hladkou mouku, rozdrobené droždí, sůl a tymián. Vše promíchejte v kuchyňském robotu (asi 30 minut), vypněte robota a přidejte sádlo. Robota opět zapněte a nechte těsto hníst asi 10–12 minut. Když budete těsto hníst v ruce, bude to trvat cca 20 minut.
Uhnětené těsto přendejte do jiné mísy a přidejte strouhaný sýr a karamelizovanou cibulku. Lehce je zapracujte do těsta. Zakryjte potravinovou folií a nechte kynout. Během kynutí těsto ještě prohněťte.
Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál a rozdělte na 8 stejných dílků. Každý dílek vyválejte asi na 30 cm dlouhý pramen a zapleťte. Hotové housky dejte na plech, vyložený pečicím papírem. Postříkejte je vodou, zakryjte utěrkou a nechte ještě kynout.
Po vykynutí znovu housky pokropte vodou a posypte sezamovým semínkem nebo mákem. Pečte v předehřáté troubě na 230 °C asi 12–15 minut. Čím déle budete housky péct, tím budou křupavější.
Líbil se vám recept Domácí housky podle Josefa Maršálka? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.