Domácí housky podle Josefa Maršálka

Čas přípravy: 2 hod 30 min
Obtížnost: Střední
Cena: 48 Kč
Redakce Kupi.cz
24. května
domácí housky sypané mákem, servírované na dřevěném prkénku Ilustrační foto: Aleksandrs Samuilovs / Shutterstock.com

Upečte si s námi domácí housky podle českého pekaře a cukráře Josefa Maršálka, který do nich dává navíc dvě suroviny, díky kterým je jejich chuť naprosto luxusní. Pokud už vás tedy omrzely běžné recepty a chtěli byste vyzkoušet něco méně tradičního, můžete se s námi pustit do přípravy.

Recept domácí housky podle Josefa Maršálka vás vyjde na 6 Kč za 1 porci. 8 porcí připravíte za 48 Kč.
Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Tesco za 48 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Recept

  • 1

    Do mísy dejte vlažnou vodu (asi 30 °C), hladkou mouku, rozdrobené droždí, sůl a tymián. Vše promíchejte v kuchyňském robotu (asi 30 minut), vypněte robota a přidejte sádlo. Robota opět zapněte a nechte těsto hníst asi 10–12 minut. Když budete těsto hníst v ruce, bude to trvat cca 20 minut.

  • 2

    Uhnětené těsto přendejte do jiné mísy a přidejte strouhaný sýr a karamelizovanou cibulku. Lehce je zapracujte do těsta. Zakryjte potravinovou folií a nechte kynout. Během kynutí těsto ještě prohněťte.

  • 3

    Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál a rozdělte na 8 stejných dílků. Každý dílek vyválejte asi na 30 cm dlouhý pramen a zapleťte. Hotové housky dejte na plech, vyložený pečicím papírem. Postříkejte je vodou, zakryjte utěrkou a nechte ještě kynout.

  • 4

    Po vykynutí znovu housky pokropte vodou a posypte sezamovým semínkem nebo mákem. Pečte v předehřáté troubě na 230 °C asi 12–15 minut. Čím déle budete housky péct, tím budou křupavější.

Zajímavé tipy
  • Základem je dobře vypracované a nakynuté těsto. Správně vypracované kynuté těsto je hladké, pružné, nemělo by se lepit a nesmí v něm být žádné kousky a hrbolky.
  • Když do těsta píchnete prstem a vrací se pomalu zpátky, je správně nakynuté.
  • Domácí pečivo před pečením postříkejte vodou – k tomuto účelu se skvěle hodí klasický rozprašovač na květiny. Voda ulehčí další kynutí těsta na plechu.
  • Po upečení pečivo opět postříkejte vodou – zachová si svůj lesk.
  • Vyzkoušejte také další recepty na domácí pečivo, třeba dalamánky nebo kváskový chléb.

Líbil se vám recept Domácí housky podle Josefa Maršálka? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.