Připravte si s námi Hovězí Wellington podle britského šéfkuchaře Jamieho Olivera, po kterém se budete doslova olizovat až za ušima. Kombinace šťavnatého hovězího s játrovou paštikou, to vše zabalené v křupavém listovém těstě, je neodolatelná. Příprava je sice malinko náročnější, ale výsledek za to určitě stojí.
Hovězí svíčkovou osolte a opepřete. Rozehřejte velkou pánev, nalijte do ní pořádnou dávku oleje a orestujte na něm svíčkovou. Přidejte kousek másla a snítku rozmarýnu.
Svíčkovou opečte ze všech stran. Restujte celkem cca 4 minuty a poté vyndejte maso na talíř.
Pánev znovu vymažte, plamen stáhněte na střední teplotu a orestujte na ní najemno nakrájenou cibuli a česnek. Poté přidejte na malé kousky nakrájené houby, kousek másla, olivového oleje a restujte.
Přidejte lístky rozmarýnu a za pravidelného míchání vařte 15 minut, dokud nezměknou a nezačnou karamelizovat.
Poté do pánve přidejte játra a worcesterovou omáčku. Vařte několik minut, potom obsah pánve dejte na velké prkénko a pokapejte lanýžovým olejem. Vše nakrájejte na kousky tak, aby šlo směs rozetřít. Podle chuti okořeňte, přimíchejte strouhanku a paštika je hotová.
Předehřejte troubu na 210 °C.
Na pomoučeném vále vyválejte těsto cca na 30 x 40 cm. Rozetřete na něj paštiku tak, aby byla od všech okrajů 5 cm. Svíčkovou položte na paštiku a pevně srolujte. Konce pečlivě utěsněte.
Na několik minut dejte nahřát plech. Poté na plech dejte pečicí papír a přeneste na něj Wellington a potřete ho vajíčkem. Pečte v troubě předehřáté na 40 minut.
Mezitím si připravte omáčku. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji nahrubo. Orestujte ji v pánvi na olivovém oleji a přidejte lístky tymiánu. Za občasného míchání restujte 20 minut. Poté přidejte marmeládu a vařte, dokud omáčka nemá lesklou a tmavou barvu.
Přilejte do omáčky dezertní víno, chvíli povařte a postupně vmíchejte hořčici, mouku a vývar. Vařte do požadované hustoty, rozmixujte tyčovým mixérem a propasírujte přes sítko
Jamile je Wellington upečený, nechte ho 5 minut odpočinout a pak nakrájejte na 2 cm silné plátky. Podávejte s omáčkou a dušenou zeleninou.
Líbil se vám recept Hovězí Wellington podle Jamieho Olivera? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.