1/0
Hovězí líčka jsou skvělou volbou na sváteční oběd. Dříve byla opomíjená, protože jsou hodně šlachovitá. Ovšem pokud se správně připraví, jsou krásně měkká a šťavnatá. K hovězím líčkům neodmyslitelně patří kořenová zelenina a červené víno. Tak si je pojďte uvařit podle receptu Zdeňka Pohlreicha.
Z hovězích líček nejdřív odstraníme velkou šlachu. Menší šlachy nevadí. Nakrájíme líčka na malé kousky. Osolíme a opepříme podle chuti.
Ve vyšší pánvi rozehřejeme olej a máslo a orestujeme v ní líčka ze všech stran, aby se maso krásně zatáhlo. Jakmile máme hotovo, dáme líčka do pekáče.
Mrkev a celer nakrájíme najemno a osmahneme je dozlatova na rozpáleném oleji. Přidáme cibuli nakrájenou na proužky a restujeme tak dlouho, dokud cibule nezesklovatí. Poté zalijeme suchým červeným vínem a necháme trochu vína vyvařit. Potom přilijeme hovězí vývar a přivedeme k varu.
Jakmile dosáhne vývar se zeleninou bodu varu, zalijeme s ním líčka v pekáči. Maso by mělo vykukovat přibližně z jedné třetiny.
Pečeme 3 hodiny v troubě vyhřáté na 140 °C.
Když je maso hotové, dáme ho stranou a omáčku přepasírujeme přes cedník. Podle potřeby dochutíme. Podáváme s bramborovou kaší.
Vyzkoušejte také další recepty z hovězího masa, třeba hospodský guláš nebo sekanou.
Líbil se vám recept Hovězí líčka podle Zdeňka Pohlreicha? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.