Indické butter chicken, neboli máslové kuře, patří k nejoblíbenějším jídlům na světě. Indická kuchyně je sama o sobě velmi oblíbená, jelikož nabízí spoustu variací nejrůznějších pokrmů z kuřecího masa v kombinaci s omáčkami. Máme pro vás recept od slavného šéfkuchaře Gordona Ramsayho, podle kterého si tento skvělý pokrm zvládnete uvařit i sami doma.
Kuřecí maso (z vykostěného kuřete bez kůže) nakrájíme na kousky velké cca 3–4 cm. Dáme je do mísy a přidáme k nim 2 prolisované stroužky česneku, nastrouhaný zázvor, sůl, chilli a citronovou šťávu.
Zamícháme, přikryjeme mísu potravinovou folií a dáme na 30 minut do lednice.
Mezitím smícháme bílý jogurt s kořením garam masala, kurkumou a římským kmínem. Připravenou směs nalijeme na kuřecí maso a pečlivě promícháme. Přikryjeme potravinou folií a dáme na 3–4 hodiny do lednice. Maso můžeme nechat odležet i přes noc.
Rozpálíme si pánev se 2 lžícemi oleje a orestujeme na ní kuřecí maso, dokud nezměkne.
V další pánvi rozehřejeme ghí a přidáme k němu 2 prolisované stroužky česneku a nastrouhaný zázvor. Restujeme cca 1 minutu a potom přidáme lusk kardamonu s rozdrcenými semínky, hřebíček, koriandr, koření garam masala, kurkumu a chilli.
Koření v pánvi dobře promícháme a restujeme 1–2 minuty, dokud se nerozvoní. Poté přidáme loupaná rajčata, citronovou šťávu a vaříme několik minut. Potom přidáme orestované kuřecí maso a dobře promícháme.
Na závěr přidáme máslo a smetanu ke šlehání. Mícháme, dokud se máslo nerozpustí. Omáčka by měla mít krémovou konzistenci. V případě potřeby omáčku dochutíme. Podáváme s rýží.
Líbil se vám recept Butter chicken podle Gordona Ramsayho? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.