1/0
Mladé jehněčí maso je jemné, chuťově příjemné a nemají s ním problém ani děti. Jde o dietní maso, které má výborné nutriční hodnoty. Obsahuje více bílkovin než kuřecí maso a díky nižšímu obsahu tuku je lehce stravitelné. Protože jehněčí většina z nás pravidelně nedělá, vybrali jsme pro vás recept od jednoho z nejzkušenějších – kuchaře Zdeňka Pohlreicha.
Oloupejte mrkev a 1 cibuli a vše nakrájejte. Od řapíkatého celeru oddělte zelené lístky a také ho nakrájejte. Lístky od celeru si odložte, budete je potřebovat později.
Kolínka osolte a opepřete a orestujte je na pánvi s rozpáleným olejem ze všech stran dozlatova. Jakmile je maso orestované, sundejte ho z pánve a slijte tuk.
Poté přilejte na pánev zbytek oleje a orestujte na něm 1 cibuli, mrkev, celer a 3 stroužky česneku. Zalijte červeným vínem a nechte ho chvíli vyvařit. Jakmile je vína poloviční množství, přidejte jehněčí kolínka a zalijte šťávou, kterou jste slili z pánve po orestování kolínek. Přidejte nasekanou majoránku a duste asi 3–4 hodiny, dokud není maso měkké.
Jakmile je maso hotové, vyndejte kolínka z pánve a zbavte šťávu tuku. Omáčku přeceďte přes cedník a zahustěte kostičkami másla. Podle potřeby dochuťte.
Když máte hotovo, připravte si špenát. Oloupejte 2 cibule a nakrájejte je nahrubo. Rozmačkejte 2 stroužky česneku a společně s cibulí vložte do rozpálené pánve s olivovým olejem. Orestujte dozlatova. Přidejte jemně nasekané lístky řapíkatého celeru a podlijte trochou horké vody.
Poté přidejte listový špenát, osolte a opepřete. Vše restujte, dokud špenát nezměkne a nevyvaří se tekutina. Na závěr přilejte smetanu. A můžete servírovat.
Líbil se vám recept Jehněčí kolínko se špenátem podle Zdeňka Pohlreicha? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.