1/0
Čokoládová pěna je vynikajícím a elegantním dezertem. I když se to na první pohled možná nezdá, její příprava je snadná a nezabere vám moc času. Tímto receptem Jamieho Olivera ohromíte své hosty při každé příležitosti. Luxusní kombinace čokolády a třešní zaručuje dokonalou chuť.
Hořkou čokoládu nalámejte na malé kousky a rozpusťte ji ve vodní lázni. Čokoládu rozpouštějte pomalu a přidejte do ní trochu soli. Vodu ve vodní lázni udržujte celou dobu pod bodem varu.
Mezitím si oddělte žloutky od bílků. K bílkům přidejte trochu soli a vyšlehejte z nich tuhý sníh.
Žloutky dejte do mísy, přidejte cukr a vyšlehejte do pěny. Přilejte ke směsi 75 ml amaretta, přisypte kakao a dobře promíchejte. Na závěr přilejte smetanu.
Když je čokoláda rozpuštěná, sundejte ji z kastrolku s vodou a postupně ji vmíchejte do žloutkové směsi. Míchejte tak dlouho, dokud pěna nezíská úžasnou hnědou barvu. Na závěr do pěny vmíchejte sníh z bílků. Míchejte, dokud se sníh s pěnou úplně nespojí.
Sušené třešně dejte do pánve, přilejte k nim asi 2 dl amaretta a vodu, aby byly třešně ponořené. Přiveďte k varu, pak hned vypněte a nechte chvíli stát.
Pěnu servírujte v malých skleničkách a ozdobte ji třešněmi.
Vyzkoušejte také čokoládovou pěnu podle světoznámého kuchaře Gordona Ramsayho nebo čokoládovou pěnu se zakysanou smetanou.
Líbil se vám recept Čokoládová pěna podle Jamieho Olivera? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.