1/0
Šťávy z obchodu jsou poměrně drahé a často bývají plné barviv, aditiv nebo éček. Teď na jaře rostou všude kolem nás sedmikrásky, nasbírejte květy a vyrobte si domácí sedmikráskový sirup pro sebe i děti. Je to lahůdka.
Natrhejte zhruba 500 květů sedmikrásek. Nesbírejte je v blízkosti prašných cest a také si dávejte pozor, abyste netrhali květy v chráněných oblastech.
Doma květy propláchněte vodou, poté je vložte do hrnce a zalijte 500 ml horké vody. Přidejte pokrájený omytý bio citrón, zakryjte pokličkou a nechte 24 hodin macerovat na chladném místě.
Mezitím se do vody uvolní vitamíny a aroma sedmikrásek, což je pro voňavý sirup žádoucí.
Po 24 hodinách tekutinu přes plátýnko přelijte do hrnce a sedmikrásky vymačkejte.
Přidejte do hrnce 500 g cukru krystal a pomalu míchejte, aby se cukr rozpustil. Přiveďte tekutinu k varu a jen krátce povařte, zhruba tři až pět minut.
Do sirupu nalijte panák rumu pro sterilizaci a ještě horký jej plňte do čistých sklenic.
Pokud víte, že sirup spotřebujete do týdne nebo dvou, uchovávejte ho v lednici. Jestliže však chcete, aby vám vydržel déle, zavařte ho při 80 stupních po dobu 20 minut.
Líbil se vám recept Sedmikráskový sirup? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.