1/1
Upečte si s námi svěží a nadýchaný mechový dort, který se stal hitem posledních let. Sytou zelenou barvu mu propůjčuje baby špenát, za lehkou chutí hledejte mascarpone a lučinu. Příprava je velmi jednoduchá, takže se do ní mohou směle pustit i začátečníci.
Listy špenátu spařte asi na 30 sekund v horké vodě a ihned zchlaďte v ledové. Špenátové listy pak rozmixujte v mixéru a přidejte nastrouhanou kůru a šťávu z obou citronů.
Vajíčka a cukr vyšlehejte do pěny, přidejte olej, mouku a kypřicí prášek. Mixérem promíchejte a nakonec vmíchejte rozmixovaný špenát.
Připravte si dortovou formu o průměru max. 20 cm, vymažte ji máslem a vysypte polohrubou moukou.
Nalijte těsto do dortové formy a pečte na 170 °C asi 40–50 minut. Průběžně hlídejte a špejlí vyzkoušejte, jestli je prostřední část pořádně upečená. Povrch může klidně zhnědnout (odkrojí se).
Zatímco se bude korpus péct, připravte si krém. Smíchejte mascarpone s Lučinou a cukrem, přidejte vanilku a vyšlehejte do hladkého konzistence.
Korpus vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Pokud máte nějaké hnědší části, odkrojte je. Podélně odřízněte vrchní část, kterou rozdrobíte na „mech“. Následně zbylý korpus rozdělte podélně na tři části, vetřete mezi ně krém a navrstvěte je postupně na sebe.
Poslední vrstvu potřete krémem také a posypte připraveným nadrobeným „mechem“.
Líbil se vám recept Mechový dort z baby špenátu? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.