1/0
Fialkový sirup vyniká svou nádhernou barvou a příjemnou, lehkou vůní. Vězte, že takový sirup jen tak někde neseženete, můžete si ho ale teď na jaře vyrobit sami doma z voňavých kvítků violek – lidově fialek. Ty jsou jedlé a stejně jako ve vázičce se budou vyjímat také v domácím sirupu. Tento sirup si díky sladké chuti a vůni oblíbí zajisté i vaše děti.
Nasbíráme čerstvé květy fialek a doma je rychle propláchneme pod studenou vodou. Žádné dlouhé macerování, ať nám neutečou vonné silice.
Fialky dáme do uzavíratelné nádoby (např. hrnce) a zalijeme půl litrem horké vody. Přidáme 1,5 bio citronu nakrájeného na plátky a zavřeme.
Necháme 24 hodin macerovat na tmavém chladném místě, aby fialky pustily barvu, vůni a šťávu.
Poté si připravíme 3 až 4 uzavíratelné sklenice střední velikosti, dobře je umyjeme a necháme uschnout.
Fialky slijeme přes plátýnko nebo hustý cedník a zbylé květy vymačkáme.
Tekutinu přendáme do hrnce, přidáme půl kila cukru krystal a za občasného míchání přivedeme tekutinu k varu.
Sirup necháme 3 minuty probublat, vypneme a ještě horký jej plníme do sterilizovaných sklenic. Uchovávaný v lednici nám sirup vydrží po dobu 2–3 týdnů.
Líbil se vám recept Fialkový sirup? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.