Gyros v pitě je tradiční jídlo pocházející ze slunného Řecka. Křehké marinované maso, nejčastěji jehněčí, případně kuřecí, čerstvá zelenina a křupavá domácí pita. Recept je jednoduchý a hravě ho zvládnete i doma. Podávat jej můžete společně s hranolky a okurkovým salátem tzatziky.
Maso nakrájíme na nudličky, smícháme ho se zbylými ingrediencemi a necháme ho den marinovat.
Na pánvi rozpálíme olej a naložené maso orestujeme.
Mouku smícháme s cukrem, solí a droždím. Přidáme olivový olej a po částech vodu.
Vše první zpracujeme dohromady vařečkou a poté rukama, dokud nevznikne hladké těsto. Těsto necháme zhruba půl hodiny odpočinout v teple zakryté utěrkou, aby nakynulo.
Těsto rozdělíme na 4 díly a každý rozválíme na pomoučněné desce na velkou placku. Placky pečeme na pánvi z každé strany zhruba 4 minuty. Po upečení placky potřeme trochou olivového oleje.
Cibuli nakrájíme na tenké kroužky, rajčata a okurek nakrájíme na kolečka.
Z pečicího papíru nebo alobalu si uděláme kornout, do kterého stočíme pitu. Poté přidáme maso, zeleninu a trochu řeckého jogurtu.
Salátovou okurku oloupeme, nastrouháme nahrubo, vymačkáme z ní vodu a promícháme s jogurtem. Dochutíme česnekem, olivovým olejem, citronovou šťávou, pepřem a solí.
Pečlivě promícháme a ihned podáváme.
Líbil se vám recept Řecký gyros v pitě? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.