Připravte si s námi vynikající žloutkové věnečky, po kterých se vám doma jen zapráší. Jsou krásně nadýchané, voňavé a mají výrazně lepší chuť oproti věnečkům kupovaným. Příprava je sice pracnější, ale věřte, že podle našeho podrobného receptu vše hravě zvládnete.
Troubu předehřejeme na 200 stupňů, plechy si vyložíme pečícím papírem. Vodu dáme do kastrolu a přivedeme k varu. Přidáme sůl a máslo a znovu přivedeme k varu.
Najednou vsypeme prosátou mouku, snížíme teplotu a mícháme, dokud těsto není hladké a nelepí se na dno a stěny kastrolu. Mícháme asi 2 – 3 minuty, až se na dně začne tvořit bílý povlak. Těsto přendáme do mísy a zvolna mícháme do mírného zchladnutí.
Do vlažné hmoty postupně vmícháme vejce, jedno po druhém, můžeme použít šlehač nebo robot. Každé vajíčko dobře zapracujeme, než přidáme další. Těsto nesmí být moc řídké, proto pokud se nám po 5 vejci zdá konzistence těsta tak akorát, šesté vejce vynecháme.
Těsto přendáme do sáčku s řezanou trubičkou a na plechy vyložené pečícím papírem nastříkáme věnečky požadované velikosti. Věnečky stříkáme dále od sebe, při pečení se jejich objem zvětší.
Trochu mléka odlijeme do hrnku, rozmícháme v něm pudinkový prášek a rozšleháme žloutky.
Zbytek mléka přivedeme na mírném ohni k varu. Přilijeme trochu horkého mléka do hrnečku s pudinkem a žloutky a promícháme.
Pak vlijeme zpět do hrnce a za stálého míchaní necháme chvilku povařit.
Odstavíme a vmícháme cukr, následně i máslo a dobře promícháme. Přelijeme do mísy a zakryjeme folií. Tu položíme přímo na horký pudink, nebude se tak na folii srážet voda.
Dáme chladit do lednice nejlépe přes noc. Pro urychlení je možné chladit i v mrazáku.
Dáme péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů na 20 – 30 minut. Zpočátku pečení neotevíráme troubu. Délka pečení závisí na velikosti věnečků. Pokud pečeme ty klasicky velké, po 20 minutách snížíme teplotu na 160 stupňů a ještě dalších 10 minut a dopékáme. Věnečky by po upečení měly znít dutě a v dlaních „chrastit“.
Vychladlé věnečky vodorovně rozkrojíme, nejlépe to jde vroubkovaným nožem. Vychlazený krém našleháme do krémova a přendáme do sáčku se zdobící trubičkou.
Krém nastříkáme na spodní část věnečku a přiklopíme druhou částí. Dáme chladit do lednice. Před servírováním věnečky pocukrujeme.
Líbil se vám recept Žloutkové věnečky? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.