Žloutkové věnečky

Čas přípravy: 2 hod 30 min
Obtížnost: Střední
Cena: 105 Kč
Redakce Kupi.cz
10. března
Žloutkové věnečky, posypané cukrem s rozkrojenou jahodou a mátou jako dekorace. Ilustrační foto: Chatham172 / Shutterstock.com

Připravte si s námi vynikající žloutkové věnečky, po kterých se vám doma jen zapráší. Jsou krásně nadýchané, voňavé a mají výrazně lepší chuť oproti věnečkům kupovaným. Příprava je sice pracnější, ale věřte, že podle našeho podrobného receptu vše hravě zvládnete.

Recept žloutkové věnečky vás vyjde na 3 Kč za 1 porci. 35 porcí připravíte za 105 Kč.

Ingredience

Odpalované těsto ( cca 35 - 40 věnečků )

Žloutkový krém

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Penny Market za 105 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail podpora@kupi.cz.

Recept

Odpalované těsto ( cca 35 - 40 věnečků )

  • 1

    Troubu předehřejeme na 200 stupňů, plechy si vyložíme pečícím papírem. Vodu dáme do kastrolu a přivedeme k varu. Přidáme sůl a máslo a znovu přivedeme k varu.

  • 2

    Najednou vsypeme prosátou mouku, snížíme teplotu a mícháme, dokud těsto není hladké a nelepí se na dno a stěny kastrolu. Mícháme asi 2 – 3 minuty, až se na dně začne tvořit bílý povlak. Těsto přendáme do mísy a zvolna mícháme do mírného zchladnutí.

  • 3

    Do vlažné hmoty postupně vmícháme vejce, jedno po druhém, můžeme použít šlehač nebo robot. Každé vajíčko dobře zapracujeme, než přidáme další. Těsto nesmí být moc řídké, proto pokud se nám po 5 vejci zdá konzistence těsta tak akorát, šesté vejce vynecháme.

  • 4

    Těsto přendáme do sáčku s řezanou trubičkou a na plechy vyložené pečícím papírem nastříkáme věnečky požadované velikosti. Věnečky stříkáme dále od sebe, při pečení se jejich objem zvětší.

Žloutkový krém

  • 1

    Trochu mléka odlijeme do hrnku, rozmícháme v něm pudinkový prášek a rozšleháme žloutky.

  • 2

    Zbytek mléka přivedeme na mírném ohni k varu. Přilijeme trochu horkého mléka do hrnečku s pudinkem a žloutky a promícháme.

  • 3

    Pak vlijeme zpět do hrnce a za stálého míchaní necháme chvilku povařit.

  • 4

    Odstavíme a vmícháme cukr, následně i máslo a dobře promícháme. Přelijeme do mísy a zakryjeme folií. Tu položíme přímo na horký pudink, nebude se tak na folii srážet voda.

  • 5

    Dáme chladit do lednice nejlépe přes noc. Pro urychlení je možné chladit i v mrazáku.

  • 6

    Dáme péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů na 20 – 30 minut. Zpočátku pečení neotevíráme troubu. Délka pečení závisí na velikosti věnečků. Pokud pečeme ty klasicky velké, po 20 minutách snížíme teplotu na 160 stupňů a ještě dalších 10 minut a dopékáme. Věnečky by po upečení měly znít dutě a v dlaních „chrastit“.

  • 7

    Vychladlé věnečky vodorovně rozkrojíme, nejlépe to jde vroubkovaným nožem. Vychlazený krém našleháme do krémova a přendáme do sáčku se zdobící trubičkou.

  • 8

    Krém nastříkáme na spodní část věnečku a přiklopíme druhou částí. Dáme chladit do lednice. Před servírováním věnečky pocukrujeme.

Zajímavé tipy
  • Věnečky i ostatní zákusky z odpalovaného těsta chutnají nejlépe pár hodin po naplnění nebo hned druhý den. Delší skladování není vhodné, jelikož věnečky časem hodně zvlhnou a změknou.
  • Vyzkoušejte z odpalovaného těsta také churros nebo větrníky podle Josefa Maršálka.

Líbil se vám recept Žloutkové věnečky? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.