Upečte si s námi vynikající nadýchané karamelové větrníčky, které se vám přímo rozplynou na jazyku. Příprava větrníčků je náročnější, ale věřte, že s trochou trpělivosti a snahy je hravě zvládnete.
Trochu mléka odlijeme do hrnku, rozmícháme v něm pudinkový prášek a rozšleháme žloutky. Zbytek mléka přivedeme na mírném ohni k varu. Poté přilijeme trochu horkého mléka do hrnečku s pudinkem a promícháme.
Pak vlijeme zpět do hrnce a za stálého míchaní necháme chvilku povařit. Odstavíme a vmícháme cukr, následně i máslo a dobře promícháme.
Přelijeme do mísy a zakryjeme folií. Tu pak položíme přímo na horký pudink, nebude se tak na folii srážet voda.
Dáme chladit do lednice nejlépe přes noc. Druhý den, než budeme větrníčky plnit, vyšleháme vychladlý krém do hladka. Zvlášť ušleháme 250 ml smetany do tuha a opatrně vmícháme do krému.
Cukr utavíme na mírném ohni na světlý karamel, vlijeme horkou smetanu a krátce povaříme. Necháme mírně ztuhnout, aby se vytvořila pasta.
Fondán dáme do misky s trochou vody a dáme na malý výkon rozpustit do mikrovlnné trouby. Pak vmícháme trochu karamelové pasty. Pokud poleva během práce začne tuhnout, na pár sekund ji dáme do mikrovlnky.
Cukr utavíme při nižší teplotě na karamel, přilijeme horkou smetanu (150 ml) a provaříme. Dáme do lednice vychladit přes noc.
Před plněním přilijeme do vychlazené směsi 150 ml smetany, dobře promícháme a vyšleháme do tuha.
Mléko společně s vodou dáme do kastrolu a přivedeme k varu. Přidáme sůl a máslo a znovu přivedeme k varu.
Najednou vsypeme prosátou mouku, snížíme teplotu a mícháme, dokud těsto není hladké a nelepí se na dno a stěny kastrolu. Mícháme asi 2 – 3 minuty, až se na dně začne tvořit bílý povlak.
Těsto přendáme do mísy, nejlépe od robotu, a mícháme do mírného zchladnutí. Do vlažné hmoty postupně vmícháme vejce, jedno po druhém. Každé dobře zapracujeme, než přidáme další.
Těsto nesmí být moc řídké, proto pokud se nám po 5 vejci zdá konzistence těsta tak akorát, šesté vejce vynecháme.
Těsto přendáme do sáčku s řezanou trubičkou a na plechy vyložené pečícím papírem nastříkáme větrníčky požadované velikosti.
Sáček držíme kolmo k plechu a snažíme se těsto jakoby tlačit do plechu. Těsto stříkáme jen v jedné vrstvě, neděláme druhé patro.
Dáme péct do trouby vyhřáté na 190 stupňů na 20 – 30 minut. Zpočátku pečení neotevíráme troubu. Délka pečení závisí na velikosti větrníčků.
Vychladlé větrníčky vodorovně rozkrojíme a spodní polovinu naplníme. Krémy si dáme do sáčku s řezanou trubičkou.
Nejdříve se dává vanilkový krém a na něj pak karamelová šlehačka. Druhou půlku větrníčku, která přijde navrch, nejdříve namočíme do karamelové polevy a pak teprve přiklopíme a dáme chladit do lednice.
Líbil se vám recept Karamelové větrníčky? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.