Karamelové větrníčky

Čas přípravy: 2 hod 30 min
Obtížnost: Náročný
Cena: 180 Kč
Redakce Kupi.cz
27. března
Karamelové větrníky naskládané vedle sebe na pečicím papíru. Ilustrační foto: Deniew / Shutterstock.com

Upečte si s námi vynikající nadýchané karamelové větrníčky, které se vám přímo rozplynou na jazyku. Příprava větrníčků je náročnější, ale věřte, že s trochou trpělivosti a snahy je hravě zvládnete.

Recept karamelové větrníčky vás vyjde na 6 Kč za 1 porci. 30 porcí připravíte za 180 Kč.

Ingredience

Vanilkový krém

Karamelová poleva

Karamelová šlehačka

Odpalované těsto (cca 30 malých větrníčků)

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Albert za 180 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail podpora@kupi.cz.

Recept

Vanilkový krém

  • 1

    Trochu mléka odlijeme do hrnku, rozmícháme v něm pudinkový prášek a rozšleháme žloutky. Zbytek mléka přivedeme na mírném ohni k varu. Poté přilijeme trochu horkého mléka do hrnečku s pudinkem a promícháme.

  • 2

    Pak vlijeme zpět do hrnce a za stálého míchaní necháme chvilku povařit. Odstavíme a vmícháme cukr, následně i máslo a dobře promícháme.

  • 3

    Přelijeme do mísy a zakryjeme folií. Tu pak položíme přímo na horký pudink, nebude se tak na folii srážet voda.

  • 4

    Dáme chladit do lednice nejlépe přes noc. Druhý den, než budeme větrníčky plnit, vyšleháme vychladlý krém do hladka. Zvlášť ušleháme 250 ml smetany do tuha a opatrně vmícháme do krému.

Karamelová poleva

  • 1

    Cukr utavíme na mírném ohni na světlý karamel, vlijeme horkou smetanu a krátce povaříme. Necháme mírně ztuhnout, aby se vytvořila pasta.

  • 2

    Fondán dáme do misky s trochou vody a dáme na malý výkon rozpustit do mikrovlnné trouby. Pak vmícháme trochu karamelové pasty. Pokud poleva během práce začne tuhnout, na pár sekund ji dáme do mikrovlnky.

Karamelová šlehačka

  • 1

    Cukr utavíme při nižší teplotě na karamel, přilijeme horkou smetanu (150 ml) a provaříme. Dáme do lednice vychladit přes noc.

  • 2

    Před plněním přilijeme do vychlazené směsi 150 ml smetany, dobře promícháme a vyšleháme do tuha.

Odpalované těsto (cca 30 malých větrníčků)

  • 1

    Mléko společně s vodou dáme do kastrolu a přivedeme k varu. Přidáme sůl a máslo a znovu přivedeme k varu.

  • 2

    Najednou vsypeme prosátou mouku, snížíme teplotu a mícháme, dokud těsto není hladké a nelepí se na dno a stěny kastrolu. Mícháme asi 2 – 3 minuty, až se na dně začne tvořit bílý povlak.

  • 3

    Těsto přendáme do mísy, nejlépe od robotu, a mícháme do mírného zchladnutí. Do vlažné hmoty postupně vmícháme vejce, jedno po druhém. Každé dobře zapracujeme, než přidáme další.

  • 4

    Těsto nesmí být moc řídké, proto pokud se nám po 5 vejci zdá konzistence těsta tak akorát, šesté vejce vynecháme.

  • 5

    Těsto přendáme do sáčku s řezanou trubičkou a na plechy vyložené pečícím papírem nastříkáme větrníčky požadované velikosti.

  • 6

    Sáček držíme kolmo k plechu a snažíme se těsto jakoby tlačit do plechu. Těsto stříkáme jen v jedné vrstvě, neděláme druhé patro.

  • 7

    Dáme péct do trouby vyhřáté na 190 stupňů na 20 – 30 minut. Zpočátku pečení neotevíráme troubu. Délka pečení závisí na velikosti větrníčků.

  • 8

    Vychladlé větrníčky vodorovně rozkrojíme a spodní polovinu naplníme. Krémy si dáme do sáčku s řezanou trubičkou.

  • 9

    Nejdříve se dává vanilkový krém a na něj pak karamelová šlehačka. Druhou půlku větrníčku, která přijde navrch, nejdříve namočíme do karamelové polevy a pak teprve přiklopíme a dáme chladit do lednice.

Zajímavé tipy

Líbil se vám recept Karamelové větrníčky? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.