Musaka

Čas přípravy: 1 hod
Obtížnost: Střední
Cena: 92 Kč
Redakce Kupi.cz
30. května
Musaka servírovaná na bílém talíři s lístky bazalky a snítkou oregána Ilustrační foto: SnapFocus / Shutterstock.com

Řecká musaka je tradiční pokrm, který si získal srdce milovníků jídla po celém světě. Tento lahodný recept v sobě spojuje vrstvy křehkých lilků, šťavnatého mletého masa a sametového bešamelu, které společně vytváří vynikající chuťovou kombinaci. Nechte se unést vůněmi a chutěmi tohoto ikonického pokrmu a zažijte kousek Řecka přímo u vás doma.

Recept musaka vás vyjde na 23 Kč za 1 porci. 4 porce připravíte za 92 Kč.
Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Tesco za 92 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Recept

  • 1

    Na oleji opečeme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme mleté maso a opečeme ho. Přidáme koření a prolisované stroužky česneku. Maso za stálého míchání opékáme a pak přidáme rajčata. Vše osolíme, opepříme a podlijeme vínem. Směs důkladně promícháme a přikryjeme poklicí a necháme na mírném plamenu zhruba půl hodiny povařit.

  • 2

    Troubu předehřejeme na 180 °C. Lilky umyjeme a nakrájíme je na zhruba centimetrové plátky, které poté osolíme. Dáme je na plech s pečicím papírem a pečeme cca 20 minut v troubě. Mezitím oškrábeme brambory a nakrájíme je na tenčí plátky.

  • 3

    Zapékací misku si vytřeme olejem a naskládáme do ní vrstvu brambor, kterou osolíme. Na brambory dáme vrstvu směsi s masem a na ni plátky lilků. Vrstvy opakujeme dokud nám nedojdou suroviny. Horní vrstva by měly být plátky brambor. Zapékací mísu přikryjeme poklicí nebo alobalem a dáme péct do trouby rozehřáté na 160 °C na zhruba 45 minut.

  • 4

    V hrnci si rozehřejeme 2 lžíce másla a přidáme mouku, kterou opečeme na světlou jíšku. Zalijeme ji studeným mlékem a smetanou. Vše ochutíme muškátovým oříškem a necháme projít varem. Přidáme sýr a počkáme, až se rozpustí. Bešamel by měl zůstat řídký (případně naředíme mlékem).

  • 5

    Po 45 minutách vyndáme musaku z trouby a zalijeme ji bešamelem. Poté teplotu trouby zvedneme na 200 °C a pečeme musaku odkrytou dalších 20 minut dozlatova. Pokrm vytáhneme z trouby a necháme chvíli odpočívat, aby se dal lépe krájet.

Zajímavé tipy

Vyzkoušejte i další recepty řecké kuchyně, třeba souvlaki nebo gyros v pitě.

Líbil se vám recept Musaka? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.