Kynuté koláče patří mezi klasická česká jídla. Neodmyslitelně k nim patří také náplně – od tvarohové přes ořechovou, makovou, čokoládovou nebo povidlovou. Receptů na tyto koláče je spousta. Zkuste si upéct méně známé koláče družbance, které se tradičně pekly před Velikonocemi, na 4. neděli postní. Chutnají výborně!
Nejprve si připravíme kvásek. Rozdrobíme droždí, smícháme ho se lžící cukru a zalijeme 1,2 dl vlažného mléka. Na závěr kvásek posypeme lžící mouky. Nechte vzejít asi 10 minut.
Do mísy prosejeme mouku, přidáme zchladlé rozpuštěné máslo, sůl, zbytek mléka a cukru, citronovou kůru a vejce. Přidáme vzešlý kvásek a vypracujeme vláčné těsto. Necháme kynout na teplém místě, dokud těsto neznásobí svůj objem.
Jakmile je těsto nakynuté, rozdělíme ho na 8 stejně velkých dílů. Díly vyválíme do tvaru koláče a okraje necháme trochu vyvýšené, aby nám z koláčů nestékala náplň.
Předehřejeme troubu na 180 °C.
Tvaroh smícháme se žloutkem, vanilkovým cukrem, rumem, smetanou ke šlehání a citronovou kůrou z půlky citronu.
Náplň naneseme na koláče a naskládáme na ně čerstvé nebo mražené ovoce.
Do mísy dáme polohrubou mouku, krupicový cukr a máslo nakrájené na kostičky. Všechny suroviny společně prohněteme, až získáme hrudkovitou drobenku.
Posypeme koláče drobenkou, okraje koláčů potřeme bílkem a dáme péct do předehřáté trouby asi na 20 minut, dokud okraje koláčů nezezlátnou.
Líbil se vám recept Kynuté koláče družbance? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.