1/0
Příprava rolády je trochu pracnější, ale pokud tento recept zkusíte připravit doma, zaručeně se po roládě zapráší. Můžete ji servírovat jako slavnostní jídlo nebo chutný nedělní oběd. Navíc s náplní můžete experimentovat, ke krůtímu masu se totiž hodí spousta surovin, takže může být vaše roláda pokaždé jiná.
V hrnci rozehřejeme 1 lžíci oleje a opečeme na něm česnek a nasekanou šalvěj (pozor, aby česnek nezhnědl). Přidáme špenát, vlijeme rozšlehané vejce s trochou mléka a chvíli povaříme. Osolíme a opepříme, přidáme muškátový oříšek a piniové oříšky.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Krůtí prso položíme kratší stranou k sobě. Ostrým nožem vedeme podélný řez zprava doleva, nedokrojujeme, ale pokračujeme druhou stranou zleva doprava a opět nedokrojujeme. Maso by se mělo otevřít do plátu. Maso poté přes sáček rozklepeme na plát tlustý cca 4 cm.
Maso osolíme, opepříme a potřeme nádivkou tak, aby cca 1 cm na okraji zůstal volný. Okraj pokryjeme sušenými rajčaty. Mozzarellu natrháme na kousky a naskládáme ji nahoru na nádivku. Maso poté rolujeme směrem od sebe a pořádně jej utahujeme. Nakonec roládu svážeme provázkem.
Roládu opečeme na oleji ze všech stran, aby se zatáhla. Do pekáče rozprostřeme nakrájenou cibuli a položíme na ni roládu. Podlijeme trochou vývaru a přikryjeme poklicí. Pekáč vložíme do trouby a podle potřeby podléváme vývarem. Roládu pečeme zhruba hodinu, poté odděláme poklici a pečeme dalších 30 minut dozlatova, za občasného polévání masa výpekem.
Upečenou roládu zabalíme do alobalu a necháme odpočinout. Výpek z masa necháme zredukovat, podle potřeby zaprášíme moukou, opečeme ji a zalijeme zbytkem vývaru. Přivedeme k varu a necháme 10 minut povařit. Podle chuti osolíme a opepříme.
Roládu nakrájíme na plátky a servírujeme ji přelitou výpekem.
Líbil se vám recept Krůtí roláda se špenátem a sušenými rajčaty? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.