1/0
Tento recept kombinuje pečenou rýži se sladkými meruňkami s nádechem skořice a zlatavou krustou bílkového sněhu na povrchu. Rýžový nákyp s meruňkami se přímo rozplývá na jazyku a je ideálním dezertem nebo obědem pro letní období, kdy jsou meruňky v sezóně. Dopřát si ho ale můžete po celý rok, stačí meruňky nahradit jakýmkoliv jiným čerstvým nebo kompotovaným ovocem.
Rýži propláchneme v cedníku, vsypeme do 1 litru vroucí, osolené vody a 5 minut povaříme. Mezitím ohřejeme mléko k bodu varu.
Rýži slejeme, vrátíme do hrnce a zalijeme mlékem. Osolíme špetkou soli, zakryjeme hrnec pokličkou a na velmi mírně rozehřáté plotýnce vaříme dalších 10–15 minut, dokud rýže nezměkne a mléko se nevsákne. Občas promícháme.
Do uvařené horké rýžové kaše vmícháme tři čtvrtiny másla a necháme ji zchladnout na pokojovou teplotu.
Troubu začneme předehřívat na 170 °C a přivedeme k varu 1,5 litru vody.
Oddělíme bílky od žloutků a cukr rozdělíme na dvě poloviny. Žloutky a první polovinu cukru našleháme do husté a světlé pěny.
V jiné misce ušleháme metličkou měkký a řídký sníh z bílků, postupně do něj zašleháme zbývající cukr a pokračujeme ve šlehání tak dlouho, dokud nezačne tvořit tuhé špičky, když z něj vytáhneme metličku.
V jedné velké míse pomalu smícháme dohromady vychladlou rýžovou kaši s našlehanými žloutky a skořicí, nakonec vmícháme sníh. Čtvrtinu sněhu si můžeme nechat na horní samostatnou vrstvu.
Nákypovou směs nalijeme do pekáčku, který jsme vymazali zbytkem másla, rozložíme na ni meruňky, nařezanou stranou dolů, a navrch rozetřeme zbývající sníh.
Pekáček s nákypem vložíme do většího prázdného a vyššího plechu na pečení a vše vložíme do vyhřáté trouby. Do pečicího plechu pak ještě nalijeme vroucí vodu, zhruba 1 centimetr na výšku a necháme 50 minut péct.
Poté troubu vypneme, pootevřeme dvířka a upečený nákyp v ní necháme půl hodiny chladnout, pak podáváme.
Vyzkoušejte také žemlovku s tvarohem nebo tvarohové knedlíky.
Líbil se vám recept Rýžový nákyp s meruňkami? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.