1/0
Hraběnčiny řezy patří k nejoblíbenějším českým moučníkům, neboť díky nadýchanému sněhu se obyčejný jablkový koláč rázem promění na sváteční dezert, který si zamiluje naprosto každý. Příprava je navíc velmi jednoduchá, vhodná i pro naprosté začátečníky.
Do mouky prosáté s práškem do pečiva nasekejte tuk, přidejte žloutky a cukr a rychle zpracujte těsto.
Třetinu těsta vložte do sáčku a odložte přibližně na hodinu do mrazáku. Zbytek nechte uležet lednici.
Jablka nastrouhejte nahrubo a z bílků ušlehejte tuhý sníh.
Těsto rozválejte na nízký plech s papírem na pečení (těsto je nízké a tenké), na ně skládejte nastrouhaná jablka, která posypejte skořicí, případně vanilkovým cukrem.
Sníh natřete na jablka a na něj nastrouhejte těsto z mrazáku.
Plech vložte do trouby a při 180 °C pečte dozlatova zhruba 35–40 minut.
Vyzkoušejte také jablečný koláč s tvarohem a drobenkou nebo kakaový koláč s jablky.
Líbil se vám recept Hraběnčiny řezy? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.