1/0
Upečte si tradiční škvarkové pagáče, které se vám budou doslova rozplývat na jazyku. Tato oblíbená masopustní pochoutka je krásně nadýchaná a chutná naprosto výborně. Připravené je budete mít rychleji, než byste čekali a zaručujeme, že se po nich jen zapráší.
Nejprve si připravíme kvásek – do vlažného mléka rozdrobíme kostku čerstvého droždí a přidáme lžičku cukru. Kvásek necháme vzejít na teplejším, ale ne horkém místě.
Mezitím v míse smícháme hladkou mouku, sůl, vejce, zakysanou smetanu a bílé víno. Připravíme si také škvarky a rozemeleme je v kuchyňském robotu.
Jakmile máme vzešlý kvásek, přilejeme ho do mísy k ostatním surovinám a vypracujeme hladké, vláčné těsto. Necháme jej 30 minut vykynout.
Poté těsto rozválíme a naneseme na něj rozemleté škvarky. Takto připravené těsto přeložíme na 3 díly (vznikne nám jakoby rolka) a necháme 15 minut odpočívat.
Po 15 minutách těsto opět rozválíme, poté znovu složíme na 3 díly a necháme dalších 15 minut odpočívat.
Po 15 minutách těsto rozválíme na 2 cm a vykrajujeme z něj pagáče. Naskládáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 minut dozlatova.
Vyzkoušejte také škvarkové placky nebo česnekové trojúhelníčky.
Líbil se vám recept Škvarkové pagáče? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.