1/0
Nadýchaná Pavlova je výborný dezert, který se hodí jako originální narozeninový dort nebo jako sváteční zákusek ke kávě. Pojmenovaný je podle baleríny Anny Pavlovové a jeho původ se váže k Austrálii a Novému Zélandu, kde tento recept vznikl na její počest. Příprava Pavlovy je snadná a můžete ji ozdobit jakýmkoliv ovocem.
Troubu předehřejeme na 150 °C.
Bílky dáme do hlubší mísy a při nízkých otáčkách šleháme, dokud se po vytažení metliček nezačnou tvořit tuhé špičky.
Poté postupně přidáváme cukr, který důkladně zašleháváme do bílků. Sníh musí být pevný, lesklý a bez velkých bublin. Pak do směsi ještě přidáme škrob a ocet a zlehka prošleháme.
Na plech dáme pečicí papír a směs naneseme do kruhu o průměru zhruba 18 cm. Pavlovu dotvarujeme cukrářskou špachtlí a kuchyňským nožem pro co nejpravidelnější kruhový tvar.
Troubu ztlumíme na 120 °C a vložíme do ní pečicí plech. Pavlovu pečeme zhruba 80 minut.
Jakmile je Pavlova upečená, vypneme troubu a necháme v ní dezert zcela vychladnout.
Pak už zbývá jen vyšlehat smetanu a natřít ji nahoru na Pavlovu. Dezert ozdobte jahodami nebo jakýmkoliv ovocem, které máte po ruce.
Oslnil vás dezert z bílkového sněhu? Tak to musíte vyzkoušet i naše sněhové pusinky.
Líbil se vám recept Dort Pavlova? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.