1/0
Tlačenka je tradiční zabijačkový pokrm, který si můžete vyrobit snadno i doma a podle své chuti. A nemusíte mít celé prase. Postačí vám jen pár surovin a dvě umělá střeva na plnění. Skvěle si na ní pochutnáte s octem, cibulí a chlebem.
Koleno očistíme, vložíme do tlakového hrnce spolu s očištěnými nožičkami, přidáme koření kromě majoránky a zalijeme vodou. Vaříme do měkka cca 40 minut, necháme pak ještě „dojít“ (v klasickém hrnci vaříme déle, cca 2–3 hodiny).
Poté maso obereme, nakrájíme na kousky o velikosti cca 1 až 2 cm, kůži i z nožiček semeleme najemno a vložíme do hrnce spolu s masem a zalijeme scezeným vývarem.
Přidáme najemno nakrájenou cibuli, majoránku a ocet. Vše povaříme tak, abychom měli hustou směs, a plníme do připravených umělých střev.
Pevně svážeme a dáme vychladit. V průběhu otáčíme, aby si kousky masa „nesedly“ na dno.
Druhý den můžeme servírovat, zakápnuté octem a s nakrájenou červenou cibulí.
Vyzkoušejte i další zabijačkové speciality, jako jsou domácí jitrnice nebo jelítko.
Líbil se vám recept Domácí tlačenka? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.