1/1
Masarykovo cukroví s lískovými oříšky (občas označováno také jako Masarykovy knoflíky) patří mezi tradiční druhy vánočního cukroví. Jméno mu propůjčil první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk, který si na tomto druhu cukroví prý nesmírně rád pochutnával. A připravit si tuto sladkou dobrotu můžete i vy podle našeho receptu.
Lískové oříšky opražte nasucho na pánvi nebo na plechu, nechte zchladnout a pak promnutím v rukách odstraňte slupky.
Oloupané oříšky namočte do horké vody a nechte v ní ležet asi 30 minut. Poté je nechte oschnout.
Smíchejte mouku, cukr a máslo, nakonec vmíchejte žloutek a zpracujte v tužší kompaktní těsto.
Do hotového těsta vmíchejte osušené lískové oříšky, důkladně rukama zpracujte a vyválejte válečky o průměru asi 5 cm.
Válečky dejte přes noc odpočinout do lednice (případně asi na hodinu do mrazáku), poté je nakrájejte na plátky tlusté asi 0,5 cm.
Jednotlivé plátky dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte vyhřáté troubě na 170 °C zhruba 15–20 minut lehce dorůžova.
Ještě horké cukroví obalujte v moučkovém cukru.
Líbil se vám recept Masarykovo cukroví s lískovými oříšky? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.