1/0
Mochi koláčky jsou tradiční japonský dezert připravený z lepkavé rýžové mouky. Tyto malé bochánky, plněné nejrůznějšími sladkými náplněmi, si pro jejich nevšední chuť i konzistenci buď zamilujete, nebo právě naopak. Připravit si je zvládnete i doma, podle našeho receptu to hravě zvládnete.
Ve skleněné misce si smícháme mouku a cukr. Přilijeme vodu a vše metličkou vyšleháme do hladkého, tekutějšího, těsta. Podle chuti přidáme přírodní nebo potravinářské barvivo, případně dochucovadlo.
Skleněnou misku přikryjeme kuchyňskou fólií a na několika místech vidličkou propíchneme.
Misku dáme na jednu minutu do mikrovlnky na nejvyšší výkon. Potom vyndáme a promícháme navlhčenou silikonovou špachtlí. Opět překryjeme fólií a dáme na další minutu ohřívat. Takto opakujeme ještě jednou. V součtu bude celkový čas ohřívání asi 3 minuty.
Hmota bude postupně houstnout, při finálním míchání již bude tuhá a pružná. Těsto rozdělíme na několik menších částí a ty obalíme škrobem.
Poté vyválíme a nařežeme na kousky.
Tradiční náplní je pasta Anko z červených fazolí adzuki, jejichž chuť připomíná oříšky. Fazole adzuki přes noc namočíme a poté uvaříme ve vodě doměkka, během varu sbíráme vysráženou pěnu.
Rozmixujeme do hladké a husté konzistence, propasírujeme a podle chuti trochu osolíme. Dosladíme cukrem, případně dochutíme kakaem, matcha čajem, ovocem.
Ze vzniklé hmoty připravíme menší kuličky a dáme je vychladit do lednice.
Do kousků těsta pak zabalíme vychlazenou fazolovou náplň. Z hmoty vytvoříme 15 středně velkých nebo 20 menších kousků.
Líbil se vám recept Japonské mochi koláčky? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.