1/0
Upečte si s námi slepované sušenky s voňavou levandulí a vanilkou, které probudí vaše chuťové pohárky a stanou se velmi oblíbeným cukrovím i pro vaše děti. Lehce nakyslá chuť citronové marmelády se k sušenkám skvěle hodí, a to obzvlášť v kombinaci s levandulí a vanilkou.
Připravíme si mísu, ve které budeme ručně nebo pomocí robotu zadělávat těsto. Prosejeme do ní mouku a moučkový cukr.
Přidáme změklé máslo pokojové teploty, žloutek, citrónovou šťávu i jemně nastrouhanou kůru, pravou mletou vanilku, levanduli a špetku soli.
Vypracujeme pěkné hladké těsto, zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme 12 až 24 hodin odpočinout v lednici. Díky tomu se s ním bude další den lépe pracovat a nebude se trhat.
Další den těsto rozdělíme na dvě poloviny a každou z nich na pomoučeném válu vyválíme zhruba do výšky 3 mm. Těsto nesmí být příliš nízké, protože by se snadno trhalo.
Pomocí vykrajovátek z něj vykrajujeme tvary vajíček, každé musí být do páru. Jednomu z vajíček vždy uděláme dalším vykrajovátkem důlek, podobně jako u lineckého cukroví.
Cukroví opatrně skládáme na plech s pečicím papírem a v předehřáté troubě sušíme zhruba 7 minut na 150 °C. Průběžně kontrolujeme – každá trouba peče jinak a každý kousek se může péct různou dobu.
Upečené sušenky necháme alespoň 15 minut vychladnout.
Upečené cukroví s otvorem štědře pocukrujeme cukrem a dáme stranou. To bez otvoru namažeme citrónovou marmeládou a opatrně přiklopíme pocukrovanými díly.
Během 24 hodin sušenky krásně změknou a jestliže je nesníme dřív, vydrží nám zhruba 3 týdny – skladují se podobně jako linecké cukroví.
Líbil se vám recept Jarní slepované sušenky? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.