1/0
Vánoční pomerančová marmeláda je plná ovoce, úžasně chutná a skvěle voní. Nejlépe si ji vychutnáte namazanou na čerstvém pečivu, výborná bude ale také na palačinkách nebo lívancích.
Pomeranče (nejlépe chemicky neošetřené) omyjte teplou vodou a osušte. Oloupejte velmi tenkou vrstvu kůry ze 3 pomerančů a nakrájejte na jemné proužky, případně použijte škrabku na citrusy.
Všechny pomeranče vyfiletujte a rozmixujte. Filetování pomerančů se provádí následovně – okrájejte kůru až po dužinu. Pak podél bílé slupky vykrajujte pomerančovou dužinu tak, aby byla úplně bez slupek.
Do velkého hrnce vložte rozmixované pomeranče, šťávu a kůru. Obsah balíčku Gelfix Extra smíchejte s 2 lžícemi cukru a přidejte k ovoci. Za stálého míchání asi 1 minutu důkladně povařte.
Přidejte zbytek cukru a přiveďte do varu. Za stálého míchání důkladně povařte minimálně 5 minut.
Na talířek kápněte 1–2 lžičky právě svařené marmelády. Pokud je po vychladnutí málo tuhá, vmíchejte ještě 2 zarovnané lžičky kyseliny citronové.
Případnou pěnu odeberte a ihned plňte do připravených sklenic až po okraj. Uzavřete víčky, sklenice obraťte dnem vzhůru a asi 5 minut nechte stát na víčku.
Líbil se vám recept Vánoční pomerančová marmeláda? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.