1/0
Gravlax, to je marinovaný losos podle skandinávské receptury. Filety z lososa se obalí v soli a cukru, případně také v koření, a nechají se pár dnů marinovat v chladu. Poté se podávají nakrájené na tenké plátky jen tak jako chuťovka k vínu, jako předkrm, nebo jako pohoštění na jednohubkách a sendvičích.
Lososa v celku očistěte a zbavte kůže.
V míse smíchejte sůl a cukr a dobře promíchejte. Poté část soli rovnoměrně rozprostřete do dózy, v níž budete lososa marinovat (ideálně nižší a podélné). Lososa položte do marinovací dózy na sůl a zasypte zbytkem soli.
Marinujte v lednici alespoň 2 dny. Pokud máte raději maso z lososa pevnější, nechte v lednici klidně i 4–5 dnů. Průběžně vylévejte přebytečnou vodu.
Poté sůl z lososa setřete, rybu omyjte pod tekoucí vodou a dobře osušte.
Podávejte nakrájené na tenké plátky dle chuti.
Líbil se vám recept Gravlax z lososa? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.