1/0
Vanilkové rohlíčky patří mezi nejoblíbenější vánoční cukroví. A není divu! Křehké rohlíčky chutnají po oříšcích, voní po vanilkovém cukru a neskutečně se rozplývají na jazyku. Příprava je velmi jednoduchá, vhodná i pro naprosté začátečníky.
Do mísy dáme prosetou hladkou mouku, moučkový cukr a máslo. Na pomoc si vezmeme vidličku, kterou těsto pomalu zpracujeme.
Jakmile už v těstě nejsou větší hrudky másla, přidáme do mísy mleté lískové oříšky, vanilkový cukr, žloutek, citronovou kůru a špetku soli.
Rukama těsto uhněteme na kompaktní hmotu. Pokud se nám bude lepit, přisypeme trošku mouky nebo cukru. Následně jej lze ihned zpracovat, případně nechat odležet v lednici asi 1 hodinu.
Těsto si rozdělíme na 6 částí a každou z nich vyválíme na pomoučeném vále do tenkého válečku. Ten potom rozdělíme na více částí – každou z nich ještě v dlani vytvarujeme do výsledné podoby rohlíčku.
Rohlíčky skládáme na předem pomoučený a vymazaný plech nebo na pečicí papír.
Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů zhruba 12 minut, dokud nejsou rohlíčky lehce dozlatova. Průběžně je musíme hlídat, aby se nám nespálily.
Hotové ještě teplé rohlíčky obalujeme v moučkovém cukru.
Líbil se vám recept Vanilkové rohlíčky z lískových ořechů? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.