1/0
Gazpacho je studená zeleninová polévka původem ze Španělska, která je ideální především jako příjemné osvěžení v parných letních dnech. Připravuje se ze syrové zeleniny a tepelně se neupravuje. Podává se vychlazená jako polévka, ale můžete ji servírovat také ve sklenici jako hustý nápoj.
Rajčata na horní straně nařízneme, dáme do cedníku a spaříme vroucí vodou. Pak jim stáhneme slupku a dáme je do nádoby mixéru, přidáme nakrájenou papriku, česnek a bílý chléb namočený ve vodě.
Několik minut mixujeme, až vznikne hutný krém. Poté vmícháme olivový olej, ocet a sůl podle chuti.
Krém podáváme vychlazený a ozdobit jej můžete několika kostičkami okurky nebo jinou nakrájenou zeleninou, případně lístkem bazalky.
Vyzkoušejte také další polévky podávané zastudena, třeba gazpacho z červené řepy nebo polévku z manga a zázvoru.
Líbil se vám recept Španělské gazpacho? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.