1/0
Pórkový koláč je jednou z variací na tradiční francouzský slaný quiche a skvěle se hodí na jakoukoli oslavu, piknik nebo třeba svačinu. Připravený jej budete mít během hodiny a kombinaci pórku, slaniny, sýra a křehkého těsta si jistě oblíbí celá rodina.
Mouku vsypeme do mísy a přidáme máslo nakrájené na kousky. Do směsi rozklepneme vejce a přidáme špetku soli. Směs promícháme a přidáme trochu vody. Vše vypracujeme ve vláčné těsto. To dáme alespoň na hodinu odpočinout do lednice.
Pórek očistíme a nakrájíme na kolečka. Orestujeme na olivovém oleji, přidáme na kousky nakrájenou slaninu, osolíme a opepříme. Zalijeme smetanou, chvíli povaříme a poté odstavíme. Nakonec přidáme trochu muškátového oříšku.
Troubu předehřejeme na 200 ˚C. Těsto rozválíme a dáme do vymazané a moukou vysypané formy. Okraje zarovnáme, aby trochu přečnívaly. Těsto dáme péct na zhruba 10 minut a poté vytáhneme.
Přidáme pórkovou směs, posypeme sýrem a zalijeme rozšlehaným vejcem. Koláč pečeme asi 20 minut dozlatova.
Vyzkoušejte i recept na skvělý chřestový koláč se šunkou.
Líbil se vám recept Pórkový koláč? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.