Schwarzwaldský dort, známý také jako Black Forest Cake nebo dort z Černého lesa, patří mezi oblíbené dezerty v mnoha cukrárnách, připravit si jej však zvládnete i doma. Korpus je vláčný, třešně skvěle doplňují smetanový krém a to vše je završeno zdobením z hořké čokolády. Můžete si být jisti, že tenhle dort bude pryč dřív, než stihnete uklidit kuchyňskou linku.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Dvě formy o průměru cca 20 cm vymažeme máslem a vysypeme moukou dno i boky.
Mouku prosejeme spolu s kakaem, kypřicím práškem, sodou a solí. Máslo vyšleháme s cukrem do nadýchané pěny.
Do pěny postupně zašleháme vejce, žloutky a kávu. Nakonec po dávkách vpracujeme směs mouky s kakaem a podmáslí.
Těsto na korpus rovnoměrně rozdělíme do forem a pečeme zhruba 50 minut (upečené těsto poznáme podle zapíchnuté špejle). Korpus necháme trochu vychladnout a pak ho vyklopíme z formy na podložku, kde ho necháme vychladnout úplně.
Třešně vypeckujeme, nakrájíme na kousky a vložíme do hrnce, kde je smícháme s cukrem.
Vaříme za občasného míchání a postupně třešně zpracováváme vařečkou, než pustí šťávu. Šťávu z třešní slijeme do misky a ovoce dáme stranou.
Odměříme 120 ml šťávy z třešní a necháme zcela vychladnout. Vmícháme do ní třešnovici a vložíme do lednice. Ze zbytku šťávy odebereme 2 lžíce a rozmícháme v ní škrob a mandlový extrakt.
Třešně vrátíme do hrnce, přidáme šťávu smíchanou se škrobem a extraktem a za stálého míchání zahříváme cca 5 minut, dokud ovoce nezhoustne. Poté necháme vychladnout.
Želatinu nasypeme do mističky s 2 lžícemi studené vody a necháme 5 minut nabýt objem. Poté ji opatrně rozpustíme v mikrovlnné troubě. Necháme lehce zchladnout, ale ne ztuhnout.
Smetanu ke šlehání vlijeme do vychlazené mísy a vyšleháme do pěny. Poté přidáme moučkový cukr.
Lžíci částečně našlehané šlehačky přidáme k rozpuštěné želatině a mícháme dohladka. Poté přidáme směs šlehačky s želatinou ke zbytku šlehačky a vše vyšleháme do pevné šlehačky.
Oba korpusy podle potřeby seřízneme do roviny a poté vodorovně prokrojíme. Na rovnou plochu položíme jeden díl korpusu. Bohatě potřeme šťávou z třešní a třešňovice a poklademe třetinou třešní. Necháme asi 1 cm velké okraje bez potření. Na třešně naneseme rovnoměrnou vrstvu šlehačky.
Postup dvakrát zopakujeme. Celý dort poté potřeme šlehačkou a uhladíme. Dáme asi na 30 minut uležet do lednice.
Čokoládu naškrábeme na hoblinky a ozdobíme jimi dort. Zbytkem šlehačky naplníme cukrářský sáček s řezanou špičkou a ozdobíme vršek dortu. Každý kopeček šlehačky pak ozdobíme třešní.
Líbil se vám recept Schwarzwaldský dort? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.