1/0
Lilková pomazánka Baba ganoush neboli Baba ganuš pochází z Libanonu a skvěle se hodí jako dip k zelenině nebo k čerstvému pečivu. Připravuje se z pečeného lilku, který se obvykle kombinuje se sezamovou pastou tahini, česnekem, římským kmínem a olivovým olejem. Vyzkoušejte jej jako netradiční předkrm nebo pomazánku k večeři, věříme, že budete příjemně překvapeni.
Troubu předehřejeme na 180 °C.
Lilky omyjeme, osušíme, propícháme na několika místech vidličkou, dáme na plech vyloženým pečicím papírem a pečeme zhruba 45 minut.
Upečené lilky vyjmeme a necháme zchladnout. Podélně je rozkrojíme napůl a dužinu vydlabeme lžící do misky. Zakápneme citronovou šťávou, aby dužina nezhnědla, a vidličkou ji rozmačkáme na kaši.
Přidáme tahini pastu, olivový olej, římský kmín, sůl a vylisovaný česnek. Vše důkladně promícháme.
Jako ozdoba se skvěle hodí zrníčka granátového jablka.
Líbil se vám recept Lilková pomazánka Baba ganoush? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.