1/0
Kapustnica, to je klasika slovenské kuchyně, která skvěle zasytí. Kapusta ve slovenštině znamená zelí, jde tedy o obdobu naší české zelňačky s klobásou. Tato tradiční hustá polévka bývá součástí tamní štědrovečerní večeře a často se připravuje také na silvestra.
V hrnci necháme rozpustit sádlo, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, na plátky nakrájený česnek a bobkový list. Vše dusíme, dokud cibule nezměkne.
Přisypeme papriku a krátce restujeme. Přidáme namočené houby, švestky, klobásy, uzené maso a na kostky nakrájené brambory.
Podlijeme 2 litry vody, osolíme, opepříme a vaříme zhruba 2 hodiny, dokud zelí nezměkne.
Hotovou kapustnici podáváme se lžící zakysané smetany.
Vyzkoušejte také českou verzi zelňačky s klobásou.
Líbil se vám recept Kapustnica? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.