Lasagne Bolognese s bešamelovou omáčkou je ohromující italské jídlo, které si zamilujete na první sousto. Jde o vrstvený pokrm kombinující chutě masového ragú, bešamelové omáčky a plátků širokých těstovin – lasagní. Připravte si doma tuto neodolatelnou klasiku a ochutnejte kousek Itálie.
Do sítka na koření vložte bobkový list, kuličky pepře a nového koření.
Cibuli a česnek nakrájejte najemno. Mrkev a celer nakrájejte na malé kostičky.
Stonek řapíkatého celeru omyjte, rozkrojte podélně na poloviny a nakrájejte na malé kousky.
Pancettu nakrájejte na kostky.
V hrnci na středním ohni rozpalte olej a přidejte pancettu. Jakmile začne zlátnout, přidejte mrkev, celer a řapíkatý celer. Míchejte, dokud nebude zelenina orestovaná dozlatova.
K zelenině s pancettou přidejte cibuli a orestujte ji.
Přidejte maso a česnek. Vše důkladně promíchejte a osolte. Vše za stálého míchání nechejte povařit 10 minut.
Přidejte rajský protlak a důkladně promíchejte. Směs vařte za častého míchání dalších 15 minut.
Přidejte sítko s připraveným kořením a mletý pepř. Přilejte víno a za občasného míchání nechte povařit 20 minut.
Přilijte 100 ml vody a stáhněte plamen na minimum. Přidejte muškátový oříšek, zamíchejte a přiklopte pokličkou. Nechte dusit 3 hodiny za občasného míchání. V případě odpaření tekutiny z hrnce přidejte další vodu.
Duste asi 3 hodiny za občasného míchání. V případě odpaření tekutiny z hrnce přidejte další vodu.
Cibuli nakrájejte najemno.
Na středním ohni rozehřejte v hrnci máslo. Přidejte cibuli a nechejte ji za stálého míchání na středním ohni asi půl minuty zpěnit. Přidejte pepř a promíchejte.
Přisypte mouku a 1 minutu míchejte. Přilijte všechno mléko a důkladně promíchejte metličkou. Přidejte bobkový list, muškátový oříšek, sůl a přiveďte k varu. Plamen stáhněte na minimum a za stálého míchání vařte asi 20 minut.
Hotový bešamel přeceďte přes jemný cedník.
Troubu předehřejte na 180 °C. Připravte mísu s ledovou vodou.
Těstoviny uvařte podle návodu na obalu. Poté je ihned ochlaďte v míse s ledovou vodou.
Dno zapékací mísy potřete 2 lžícemi bešamelu, na něj položte pláty těsta v jedné vrstvě. Na něj rozetřete čtvrtinu bešamelu, přidejte čtvrtinu parmazánu a na něj rozetřete čtvrtinu ragú.
Na ni položte další vrstvu těstovin a stejným způsobem pokračujte, dokud nemáte 4 vrstvy. Na poslední vrstvu položte pláty těsta, potřete zbývajícím bešamelem a posypte zbylým parmazánem.
Zapékací mísu dejte do trouby a nechte péct 30 minut.
Hotové lasagne podávejte s lístky čerstvé bazalky.
Líbil se vám recept Lasagne Bolognese? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.