1/0
Chřestové rizoto je lahodným pokrmem, který spojuje bohatou chuť chřestu s krémovou konzistencí rýže a dalších ingrediencí. Svěží zelené chřestové hlavičky se perfektně kombinují s bílým vínem a parmazánem. Tento výživný pokrm je skvělou volbou pro milovníky chřestu, kteří si rádi dopřávají jemnou a vyváženou kombinaci chutí.
Máslo nakrájíme na malé kostičky a umístíme zpět do lednice, abychom udrželi jeho konzistenci.
Šalotku nakrájíme najemno.
Přivedeme 1,2 litru vody k varu a odložíme stranou.
Očištěný chřest připravíme tak, že odřízneme hlavičky dlouhé čtyři centimetry a odstraníme dolní dva centimetry. Zbylý chřest nakrájíme na kolečka o tloušťce 0,5 cm.
Ve větším rendlíku nebo kastrolu rozehřejeme tři lžíce olivového oleje na středním ohni. Přidáme nakrájenou šalotku a za občasného míchání ji necháme zesklovatět.
Přidáme rýži a za častého míchání ji restujeme po dobu dvou minut. Během míchání se ujistíme, že rýže není přilepená na stěny rendlíku. Poté přilijeme veškeré víno najednou a za stálého míchání necháme vařit, dokud se veškeré víno neodpaří.
Snížíme teplotu na polovinu a přidáme nakrájený chřest. Lehce osolíme a přilijeme asi 100 ml horké vody (nebo tolik, aby rýže byla ponořená). Za častého míchání necháme vodu téměř vyvařit.
Jakmile je voda téměř vyvařená, přilijeme další část vody, znovu jen tolik, aby byla rýže ponořená. Opět necháme vyvařit a tento postup opakujeme, dokud není rýže vařená „al dente“ (měkká, ale stále se zachovává nějaký odpor při skousnutí). Pravidelně mícháme.
Když je poslední část vody téměř odpařená a rýže má správnou konzistenci, sundáme rendlík z ohně. Vmícháme parmazán a postupně přidáváme nakrájené kostičky másla a tři lžíce olivového oleje.
Pokud je rizoto příliš husté, můžeme ho naředit trochou horké vody. Důkladně zamícháme, dokud nevznikne krémové rizoto. Ochutnáme, osolíme a opepříme dle chuti. Necháme odpočinout po dobu jedné minuty a poté ještě jednou promícháme.
Hlavičky chřestu překrojíme podélně na polovinu. Ve vyhřáté pánvi s dvěma lžícemi olivového oleje restujeme chřest za stálého míchání po dobu 1,5 minuty. Sundáme z ohně a dochutíme špetkou soli a pepře. Přidáme restovaný chřest na každou porci rizota.
Líbil se vám recept Chřestové rizoto? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.