1/0
Pizza Margherita je snad nejznámějším druhem této dobroty. Pochází z Neapole a suroviny na ni použité odkazují na italskou vlajku, tedy červená rajčata, bílá mozzarella a zelená bazalka. Připravte si tuto klasiku doma, věříme, že si na ní pochutnáte.
Rozmícháme rozdrobené droždí, trochu vlažné vody a cukr. Na teplém místě necháme vzejít kvásek.
V míse promícháme mouku, sůl, kvásek a olej. Postupně přiléváme asi 300 ml vlažné vody a propracováváme, až vznikne soudržné těsto.
Těsto přemístíme na pomoučněný vál a důkladně začneme hníst, aby bylo pružné a nelepilo se.
Z těsta vytvoříme bochánek, který poprášíme moukou a necháme kynout hodinu a půl až dvě přikrytý pod čistou utěrkou.
Těsto rozdělíme na čtyři díly. Na pomoučněném válu pak každý vyválíme a roztáhneme na tenkou placku. Pomocí válečku přeneseme těsto na plech vyložený pečicím papírem.
Nakonec vytvarujeme zvýšený okraj.
Najemno nakrájíme 1 malou cibuli a 2 stroužky česneku.
Necháme zpěnit na 3 lžících olivového oleje, přidáme 600 g konzervovaných rajčat, 2 bobkové listy, 1 lžičku oregana, špetku cukru a osolíme.
Z těsta vyválíme čtyři kruhové pláty, navrch potřeme rajčatový základ a lehce pokapeme olivovým olejem. Pizzu pečeme na 250 °C ve velmi dobře rozehřáté troubě po dobu asi 8 minut.
Poté pizzu vytáhneme, poklademe na ni natenko nakrájené okapané plátky mozzarelly a dáme péct dalších 8 minut. Upečenou pizzu ozdobíme kousky čerstvé bazalky.
Líbil se vám recept Pizza Margherita? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.