1/0
Francouzský jablečný koláč bude doslova slast pro všechny milovníky francouzské kuchyně. Tento klasický dezert vás okouzlí svou dokonalou kombinací měkkého těsta a šťavnatých kousků jablek.
Mouku prosejeme na vál a uděláme do ní důlek, do něj pak vložíme máslo nakrájené na malé kousky a žloutek.
Vařečkou sm ěs pečlivě zpracujeme, aby se dokonale spojila, přilijeme studenou vodu, opět zpracujeme a vytvoříme vláčnou kouli.
Těsto zabalíme do fólie a dáme vychladit na půl hodiny do lednice.
Troubu předehřejeme na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C). Plech nebo pečicí formu o průměru cca 25 cm vymažeme máslem.
Jablka oloupeme a vykrojíme jádřince, nakrájíme na tenké plátky, zbytek nasekáme na nepravidelné kousky.
Těsto rozválíme na placku a dáme do formy, upravíme do požadovaného tvaru prsty.
Na těsto naskládáme kousky jablek a na ně pokládáme plátky jablek po kruhu. Posypeme cukrem, naskládáme máslo a vložíme do trouby.
Po cca 45 minutách pečení přepneme troubu na 5 minut do režimu grilu. Poté troubu vypneme a koláč necháme pár minut uvnitř odpočívat.
V hrnci na mírném ohni rozmícháme kompot se slivovicí (nebo jiným druhem aromatického alkoholu, který je po ruce). Směsí potřeme upečený koláč.
Milujete chuť jablek? Vyzkoušejte také jablečný koláč s tvarohem v lineckém těstě.
Líbil se vám recept Jablečný koláč? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.