1/0
Bramboračka ze sušených hub je polévkou, která nádherně voní houbami, skvěle zasytí a její přípravu zvládne úplně každý. Nejlépe chutná, když si ji připravíte ze sušených hub, ale v sezoně ji klidně uvařte i z těch čerstvých.
Hrst sušených hub zalijte vroucí vodou a nechte 1 hodinu odstát. Stranou si zatím připravte 1,5 litru vývaru.
V hrnci si rozpusťte 50 g másla se 2 lžícemi olivového oleje. Přidejte najemno nakrájenou cibuli a na mírném ohni ji zlehka osmažte.
Mrkve, petržel a celer nakrájejte na menší kousky, přisypte do hrnce a orestujte. Přidejte na plátky nakrájené stroužky česneku a nechte prohřát, orestovanou zeleninu pak vyndejte z hrnce na stranu.
V prázdném hrnci si rozpusťte zbylých 50 g másla a za stálého míchání přisypávejte 50 g hladké mouky. Míchejte zhruba 3–4 minuty, dokud se nevytvoří světlá, kašovitá jíška.
Pozvolna a za stálého míchání přilévejte do hrnce 1,5 l vývaru, přidejte nakrájené brambory, orestovanou zeleninu i namočené houby s vodou a přiveďte k varu.
Poté prolisujte do polévky stroužek česneku, přidejte majoránku, sůl a pepř a vařte zhruba 20 minut, dokud zelenina úplně nezměkne.
Nakonec dochuťte dle potřeby a můžete podávat.
Líbil se vám recept Hustá bramboračka ze sušených hub? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.