1/0
Varenyky, někdy také vareniky neboli taštičky s bramborovou náplní patří k velmi oblíbeným ukrajinským pokrmům. Podávají se s velkým kopečkem zakysané smetany a skvěle se hodí k obědu i k večeři.
Nejprve si připravte těsto z mouky, vejce, soli a množství vody tak, aby vzniklo hladké těsto, které se bude dobře válet.
Po vypracování jej nechte krátce odpočinout.
Oloupejte brambory, nakrájejte je na kousky a uvařte v osolené vodě se solí doměkka. Poté je sceďte a rozšťouchejte.
Houby a cibuli nakrájejte na kostičky.
V pánvi rozehřejte olej a máslo, přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a nechte ji zesklovatět. Pak přidejte houby a všechno smažte dozlatova.
Do pánve přidejte brambory, vše poctivě osolte a opepřete. Směs dobře promíchejte, sundejte z ohně a nechte vychladnout.
Těsto vyválejte na tenký plát o tloušťce asi 2 mm, pomocí sklenice vykrajujte kolečka a skládejte na ně kopečky bramborové náplně. Těsto přeložte, aby vám vznikly půlměsíčky. Okraje dobře přimáčkněte.
Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu s 1 polévkovou lžící soli. Do vroucí vody vložte varenyky a vařte, dokud nevyplavou na hladinu. Pokud zůstanou přilepené ke dnu, odlepte je vařečkou.
Hotové varenyky vytáhněte děrovanou lžící a odložte do mísy s trochou roztaveného másla.
Po uvaření můžete varenyky s bramborovou náplní ihned podávat. Povrch bohatě ozdobte zakysanou smetanou a můžete posypat čerstvou jarní cibulkou.
Místo bramborové náplně můžete použít kyselé zelí osmahnuté s cibulkou na oleji.
Líbil se vám recept Varenyky s bramborovou náplní? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.