1/1
Jidáše z kynutého těsta patří mezi tradiční dobroty, které naše babičky pekly na Velikonoce. Připravují se i jedí na Zelený čtvrtek a svým tvarem připomínají provaz, na kterém se oběsil Jidáš, zrádce Ježíše. Odtud jejich název jidášky. Na přípravu jsou velmi jednoduché, zvládnete je tedy hravě.
Ze lžíce cukru krystal, droždí a pár lžic smetany v hrníčku nechte vzejít kvásek při pokojové teplotě. Zabalte hrnek do utěrky, ať je v teple, a nechte zhruba 15 minut pracovat.
Mezitím ve velké míse smíchejte prosátou hladkou mouku se špetkou soli.
Do mouky přidejte kvásek, povolené máslo, zbytek cukru, žloutek, citronovou kůru, nakonec smetanu a vymíchejte pěkné těsto.
Těsto poprašte troškou mouky, přikryjte utěrkou a nechte 1 hodinu na teplém místě kynout.
Poté těsto propracujte rukama a válejte z něj tenké pramínky a motejte je do spirálek ve tvaru písmene S.
Pro zlatavou barvu před pečením jidášky potřete vajíčkem a pečte na pečicím papíru zhruba 30 minut na 180 stupňů.
Upečené jidáše pomažte medem a pojídejte ještě teplé, nejlépe hned na Zelený čtvrtek.
Líbil se vám recept Jidáše z kynutého těsta? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.