1/0
Upečte si letos s námi na Velikonoce tvarohový mazanec, který vás naprosto dostane svou vláčnou konzistencí plnou voňavého tvarohu. Zajisté zachutná všem malým i velkým mlsounům. Do mazance si můžete přidat vše, co máte rádi, a před upečením jej posypat nasekanými mandlemi.
Zadělejte si kvásek. Do misky nebo hrníčku dejte pár lžic teplého mléka, přidejte 1 lžičku cukru, 1 lžičku mouky a rozdrobené droždí. Promíchejte, přikryjte utěrkou a nechte na 15 minut vzejít na teplém místě (kamna, topení).
Mezitím si do mísy prosejte hladkou mouku se špetkou soli. Přidejte vlažné mléko, oba cukry, žloutky, kvásek a začněte zadělávat těsto. Jakmile je lehce vypracované, přidejte zbývající ingredience kromě rozinek (tvaroh, rum, vanilku, citronovou kůru).
Vypracujte velmi vláčné těsto. Pokud je příliš tekuté, přidejte ještě mouku (záleží na vodnatosti tvarohu). Poté jej lehce poprašte moukou, zakryjte utěrkou a dejte kynout na teplé místo na 1 hodinu.
Po hodině do těsta přidejte rozinky, propracujte směs rukama a vytvarujte bochánek. Ten dejte na plech a nechte ještě kynout minimálně 30 minut až 1 hodinu na teplém místě.
Po dokynutí ho pomašlujte vajíčkem, posypejte mandlemi a dejte péct do trouby. Pečte 10 minut na 175 stupňů, poté ztlumte a dopečte 30 minut na 160 stupňů.
Ihned po upečení pomašlujte mazanec horkým máslem s trochou rumu. Nechte vychladnout a můžete podávat.
Proč mazanec praská?
Vyzkoušejte také tradiční mazanec z kynutého těsta.
Líbil se vám recept Tvarohový mazanec? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.