1/0
Efektní skořicový pletenec krásně ozdobí každý stůl a zároveň i výborně chutná. Tuto křupavou dobrotu můžete ještě po upečení polít rozehřátým máslem s troškou rumu a bude chutnat naprosto dokonale.
Z vlažného mléka, kvasnic a 1 lžíce třtinového cukru připravte kvásek a nechejte jej vzejít.
Po vzejití kvásku přidejte pšeničnou celozrnnou jemně mletou mouku, pšeničnou bílou hladkou mouku a špetku soli. Dále přidejte máslo a žloutek.
Zpracujte těsto a nechejte ho kynout na teplém místě asi jednu hodinu.
V misce si smíchejte rozpuštěné máslo, třtinový cukr a mletou skořici.
Vykynuté těsto opět propracujte a vyválejte v co nejtenčí plát ve tvaru čtverce. Ten potřete po celé ploše náplní a zarolujte.
Srolované těsto z vrchu podélně rozřízněte tak, že z jedné strany začnete 5 cm od konce a doříznete až na druhý konec. Vzniknou dva prameny, které jsou na jednom konci k sobě spojené. Prameny přeložte přes sebe, aby byl řez na vnější straně. Vzniklý cop stočte do kruhu a přitlačením spojte oba konce k sobě.
Hotový věnec přeneste na plech vyložený pečicím papírem a pečte na 180 °C dozlatova asi 25–30 minut.
Líbil se vám recept Skořicový pletenec? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.