Špenátové suflé s kozím sýrem

Čas přípravy: 55 min
Obtížnost: Střední
Cena: 120 Kč
Redakce Kupi.cz
20. července 2023
Dva kousky špenátového suflé s kozím sýrem na bílém talíři Lamart.cz

Špenátové suflé s kozím sýrem je nadýchané a báječně chutná. Zkuste si upéct tuto slanou dobrotu, nakypřenou bílkovým sněhem. Na recept budete potřebovat zapékací misky na suflé, případně formu na muffiny.

Recept špenátové suflé s kozím sýrem vás vyjde na 20 Kč za 1 porci. 6 porcí připravíte za 120 Kč.

Ingredience

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Albert za 120 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].
Lamart
Sponzor receptu

Recept

  • 1

    Zapékací misky vymažte máslem a vysypte strouhankou. Troubu si zapněte na 200 °C.

  • 2

    Listy špenátu spařte ve vroucí osolené vodě, pak je sceďte a rychle vychlaďte ve studené vodě. Znovu sceďte, vymačkejte přebytečnou vodu a nakrájejte.

  • 3

    Mléko přiveďte do varu a odstavte. Máslo rozpusťte v silnostěnném hrnci a přisypte mouku. Vařečkou promíchejte mouku a restujte asi dvě minuty na mírném plameni, dokud se máslo a mouka nespojí a neobjeví se pěna.

  • 4

    Hrnec odstavte a přilijte do něj vařící mléko a rychle zamíchejte metličkou. Přidejte pepř a muškátový oříšek. Hrnec opět postavte na středně velký plamen a za stálého míchání vařte asi 1 minutu, než se vytvoří hustá bešamelová omáčka.

  • 5

    Hrnec stáhněte z plotýnky a po jednom zašlehávejte žloutky. Přimíchejte špenát a dochuťte solí a pepřem.

  • 6

    Kozí sýr nastrouhejte, z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh. Čtvrtinu pěny vmíchejte do špenátové směsi. Přimíchejte nastrouhaný kozí sýr, ale nechejte si ještě stranou jednu polévkovou lžíci. Přidejte zbylý sníh a jemně promíchejte.

  • 7

    Směs na suflé nalijte do zapékacích misek asi do tří čtvrtin. Posypte zbytkem strouhaného sýra. Misky položte na plech.

  • 8

    Plech vložte doprostřed trouby a snižte teplotu na 190 °C. Pečte 25–35 minut, dokud suflé nenaskočí a nezezlátne.

Zajímavé tipy
  • Bešamelovou omáčku i špenát si můžete připravit dopředu, ale nemíchejte je až do doby dokončení.
  • Míchání směsi s bílky by nemělo trvat dlouho. Gumovou stěrkou jemnými pohyby vmíchejte bílkovou pěnu do bešamelové směsi.
  • Upečené suflé nechte vychladnout v miskách asi dvě minuty, pak vyklopte na nahřáté dezertní talíře a okamžitě podávejte.

Líbil se vám recept Špenátové suflé s kozím sýrem? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.