1/0
Slaný mrkvový koláč se zázvorem si musíte vyzkoušet upéct. Skvěle chutná teplý i studený a nejlépe si jej vychutnáte s lehkým salátkem, kdy poslouží jako nevšední svačina nebo večeře.
Mrkve očistěte a nakrájejte na tenké plátky (silné asi 3 mm). Dále opláchněte jarní cibulky, očistěte a bílou část nakrájejte na tenké plátky. Zelenou část cibulek nakrájejte na tenké prstýnky.
Zázvor oloupejte a nakrájejte najemno. Rozpulte chilli papričky, odstraňte semínka a nakrájejte na malé kostičky. Čerstvou petrželku i koriandr opláchněte, osušte a nasekejte nadrobno.
V hrnci přiveďte vodu k varu a osolte ji. Plátky mrkve v ní blanšírujte přibližně 1 minutu, potom je slijte do síta a nechte okapat. Bílé části nakrájené cibulky restujte na oleji asi 2–3 minuty.
Vaječné žloutky opatrně oddělte od bílků. Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. Zakysanou smetanu rozšlehejte se žloutky a ochuťte pepřem a muškátovým oříškem. Vyšlehané bílky opatrně vmíchejte do směsi.
Smíchejte mrkev, cibuli, zázvor, chilli a bylinky. Troubu předehřejte na 200 °C. Dortovou formu vypláchněte studenou vodou.
Z listového těsta vykrojte kruh o průměru formy a položte jej na dno formy. Ze zbylého těsta nakrájejte pruhy široké 4 cm a boky dortové formy těstem vyložte.
Na listové těsto dejte připravenou směs mrkve a zalijte smetanou s vejci. Povrch uhlaďte. Koláč pečte 50 minut na 200 °C a dalších 20–30 minut na 175 °C dozlatova.
Místo petrželky můžete použít také špenát nebo mladé lístky kopřiv.
Líbil se vám recept Mrkvový koláč se zázvorem? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.