1/0
Svíčková na smetaně je jedním z nejoblíbenějších pokrmů české kuchyně. Příprava se může zdát na první pohled trochu složitější, za tu fantastickou výslednou chuť to však stojí. Svíčková podávaná ideálně s karlovarským knedlíkem a brusinkami bude doslova slastí pro vaše chuťové pohárky.
Kořenovou zeleninu a cibuli očistěte. Zeleninu nakrájejte na nudličky nebo nastrouhejte a restujte na oleji dozlatova, poté přidejte cibuli a restujte společně dohněda.
Posypejte polovinou cukru a nechte zkaramelizovat. Přidejte hořčici, důkladně zarestujte, zastříkněte octem a nechte zavařit. Poté zalijte vývarem, přidejte divoké koření a nechte vařit.
Hovězí maso našpikujte slaninou, osolte, opepřete a zprudka opečte na oleji ze všech stran. Opečené maso vložte do zeleninového základu a společně duste pod poklicí doměkka.
Měkké maso vyjměte, základ zahustěte moukou rozmíchanou v mléce, dochuťte solí, cukrem a vymačkanou citronovou šťávou. Zjemněte smetanou, máslem a přes cedník propasírujte, abyste do omáčky dostali i rozvařenou zeleninu.
Do hotové omáčky přimíchejte nastrouhanou citronovou kůru a nakonec ještě společně provařte.
Podávejte ideálně s karlovarským knedlíkem a brusinkami.
Líbil se vám recept Svíčková na smetaně? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.