1/0
Vejce Benedikt se často označují jako milionářská snídaně, kterou si nemůže dovolit jen tak někdo. Kombinace opečené křupavé housky, šunky, vejce a jemné holandské omáčky je totiž naprostý luxus kulinářského umění. Máme pro vás recept, podle kterého si je zvládnete připravit i sami doma.
Rozpusťte si máslo a nechte ho odstavené na teple.
Do skleněné nebo kovové misky dejte žloutky, přidejte ocet, špetku soli a ledovou vodu. Prošlehejte a položte na kastrůlek s vodou, která je těsně pod bodem varu.
Směs šlehejte, až vám zhoustne. Misku sundejte z vodní lázně a opatrně, za stálého míchání, do ní přilévejte rozpuštěné máslo, dokud vše nespotřebujete. Pokud se vám zdá omáčka hustá, nařeďte ji několika lžícemi vody.
Nakonec dochuťte citronovou šťávou a pepřem a udržujte omáčku v teple.
V kastrolu přiveďte k varu vodu s octem.
Vejce si rozklepněte do misky.
Stáhněte vodu na minimum, lžící udělejte v kastrolu lehký vír a vlijte vejce.
Vařte asi 4 minuty a v půlce varu vejce otočte. Poté ho vyjměte děrovanou naběračkou a nechte okapat.
Housky rozkrojte napůl a spolu se šunkou opečte na másle. Na opečenou housku položte šunku, na ni vejce a přelijte teplou holandskou omáčkou.
Líbil se vám recept Vejce Benedikt s holandskou omáčkou? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.