Tapas neboli jednohubky či malé občerstvení jsou oblíbenou pochoutkou pocházející ze Španělska. Jde o způsob stravování ve formě degustačních talířků, který si vychutnáte nejlépe ve společnosti přátel. Pokud tedy chystáte oslavu nebo párty a chcete svým hostům připravit něco speciálního, jsou tapas tou pravou volbou.
Všechny ingredience mimo olivového oleje vložte do mixéru a rozmixujte na hladkou pastu.
Olej přilévejte postupně, abyste dosáhli požadované konzistence. Pasta musí být hustší, aby se dala mazat na bagetky.
Olivy nechte okapat, vložte je do misky, přidejte najemno nasekaný fenykl, šťávu z jednoho pomeranče a citronu a nastrouhanou pomerančovou kůru.
Lehce osolte, opepřete a přidejte špetku nadrceného koriandru. Nechte marinovat v lednici asi 24 hodin.
Okurky nakrájejte na kostičky a lehce nasolte. Přidejte nasekanou chilli papričku, petrželku, prolisovaný česnek, zakápněte octem a olivovým olejem.
Přidejte cukr, nasekané mandle a pepř. Vše důkladně promíchejte a nechte vychladit.
Cibuli oloupejte a nakrájejte na nudličky. Orestujte na oleji společně s nasekaným tymiánem a nechte vychladnout.
Do vychladlé cibule vmíchejte lučinu, smetanu a nasekanou pažitku. Osolte, opepřete a přidejte cukr.
Důkladně promíchejte a nechte vychladit. Namažte na opečenou bagetku nebo chléb.
Tapas nejčastěji zahrnují vepřovou šunku, vyzrálé sýry, olivy, různé salámy a klobásy, pomazánky apod. K nim se přikusuje tradiční bílý chléb.
Líbil se vám recept Tapas? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.