1/0
Dušená býčí oháňka Rabo de toro je ve Španělsku považována za naprostou delikatesu a s pečenými bramborami jako přílohou patří k tradičním pokrmům. Připravuje se velmi pomalým dušením v hutné zeleninové omáčce. Příprava je časově náročnější, výsledek ale rozhodně stojí za to.
Pokud máte doma tlakový hrnec, použijte ho. Rozehřejte si v něm trochu olivového oleje a nechejte na něm zpěnit na kostičky nakrájenou cibuli, po chvíli přidejte na čtvrt kolečka nakrájenou mrkev a na kostičky nakrájenou zelenou papriku.
Po chvíli přidejte na jemná kolečka pokrájený pórek a na plátky nakrájený česnek. Zeleninu osolte a vařte zhruba 10–15 minut na středním plameni.
Kusy býčí oháňky osolte, opepřete, obalte v hladké mouce a na olivovém oleji v rozpálené pánvi je orestujte tak, aby na povrchu vznikla zlatohnědá krustička.
Orestovanou býčí oháňku pak přidejte do tlakového hrnce k zelenině. Přidejte také hřebíčky a bobkový list.
Vše zalijte červeným vínem a nechte odpařit alkohol. Poté přidejte hovězí vývar a rajčatové pyré. Vše pořádně promíchejte, dosolte a v tlakovém hrnci nechte dusit zhruba hodinu.
Po hodině vyndejte kusy masa a tyčovým mixérem rozmixujte zeleninu do jemné omáčky. Do ní pak vraťte maso a vše ještě jednou prohřejte.
Jako přílohu si připravte pečené brambory, které na závěr posypete čerstvou petrželovou natí.
Recept je možné připravit i v klasickém hrnci, jen je potřeba výrazně prodloužit dobu dušení (zhruba na 3–4 hodiny). Je také nutné sledovat, aby se tekutina z omáčky zcela nevypařila, a proto je nutné dolévat vodou.
Líbil se vám recept Býčí oháňka Rabo de toro? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.